Så skapar du den perfekta ostbrickan – 5 enkla tips

En ostbricka är en klassiker som fungerar lika bra som förrätt, mellanrätt och dessert. I den här artikeln får du fem enkla tips som hjälper dig att få till en riktigt god och välkomponerad ostbricka. Du får inspiration till vilka ostar du ska välja och vilka tillbehör som gör ostbrickan komplett. Bon appétit!

Visste du att?!
Just nu har vi 5 franska rätter på menyn! Du får bland annat laga en sydfransk bouillabaisse, en salade de chèvre chaud och en mustig coq au vin. Beställ en av våra matkassar och skräddarsy din meny i nästa steg. Bon appétit!

1. Välj rätt ostar

För att skapa en ostbricka med bra variation är ett bra tips att välja ostar från olika kategorier: vitmögel, blåmögel, kittost, chèvre och hårdost. Här är några exempel:

Vitmögel: I den här gruppen hittar vi bland annat brie och camembert. Båda har en krämig konsistens och mild men fyllig smak.

Blåmögel: Hit räknas ostar med kraftfull smak och tydlig marmorering av blåmögel, till exempel roquefort eller Saint Agur.

Kittost: Kittostar har ofta en karaktäristisk doft och smak. Hit räknas bland annat reblochon och Époisses.

Chèvre: Chèvre är gjord av getmjölk och utmärker sig genom sin speciella smak. Ett exempel på chèvre är Crottin de Chavignol.

Hårdost: Det finns en uppsjö av hårdostar, och här gäller det att välja med omsorg. Comté eller gruyère är bra val där smakstyrkan varierar med lagringstid.

Ädelost på ostbricka av trä.
Genom att ha en blandning av milda och starka ostar finns något för alla.
Salade de chèvre chaud med rödbetor, valnötter och fikon
Salade de chèvre chaud är en fransk klassiker. Här med rödbetor, krutonger, valnötter och fikon.
Kan du inte få nog av goda ostar? Då vill vi tipsa om en riktig klassiker: salade de chèvre chaud. Den här rätten är förföriskt god med sina enkla men sofistikerade smaker. Just nu i Linas Matkasse!

2. Välj rätt tillbehör

Genom att välja rätt tillbehör kan du höja smakupplevelsen på din ostbricka. Målet är att skapa en fin balans mellan salt och sött, krämigt och krispigt. Här är några tips på tillbehör som gör din ostbricka till en komplett smakupplevelse:

  • Frukt och bär: Druvor, äpplen, päron och torkad frukt som aprikoser och fikon.
  • Bröd och kex: Välj både neutrala och salta kex och komplettera gärna med nybakat bröd. Surdegsbröd eller baguette lyfter fram ostens smaker på ett fint sätt. Pepparkakor är ett roligt och annorlunda alternativ som passar perfekt på julens ostbricka.
  • Sylt/honung: Fikonmarmelad, aprikosmarmelad och honung balanserar ostens sälta.
  • Nötter: Valnötter, hasselnötter eller mandlar ger extra textur och ett härligt crunch.
  • Oliver: Svarta eller gröna oliver är ett fint komplement, framför allt till mildare ostar.
  • Charkuterier: För att ge din ostbricka en extra dimension kan du också lägga till några väl valda charkuterier. Tunt skivad prosciutto, bresaola (lufttorkat nötkött) och coppa (lufttorkad fläskkarré) kompletterar ostens smaker och ger en fin balans mellan sälta och fyllighet. Även salami är ett bra val när du vill ha charkuterier på din ostbricka.
Surdegsbröd och baguette
Surdegsbröd och baguette är en delikatess tillsammans med en krämig ädelost.
Just nu har vi franska veckor på Linas! Upptäck 5 favoriter från ett av världens mest legendariska kök!

3. Håll koll på temperaturen

Att servera osten vid rätt temperatur är nyckeln till att få fram deras bästa smak och konsistens. En tumregel är att ta ut ädelostar ur kylskåpet ungefär en timme innan servering. Då hinner de bli perfekt tempererade lagom tills de ska avnjutas. Kom också ihåg att använda en separat kniv till varje ost, så att smakerna inte blandas.

4. Ge din ostbricka en personlig twist

Ostbricka handlar mycket om personlig smak, så se till att inkludera några av dina personliga favoriter, även om de inte är klassiska franska ostar. Det kan vara en extra stark Cheddar, en rökig Gruyère eller en krämig färskost.

Tänk också på att inkludera några mildare alternativ, särskilt om det finns barn kring bordet. Milda ostar som Brie eller cheddar är ofta populära hos yngre smaklökar. Är inte barnen några ostälskare? Fyll på med frukt och extra kex!

Ostbricka med ädelostar, nötter och frukt
Plocka fram din kreativa sida och skapa en upplevelse för både ögat och gommen.

5. Lägg tid på en vacker presentation

Lägg lite extra kärlek på presentationen av din ostbricka – det blir ofta pricken över i. Arrangera ostarna och tillbehören på ett fint sätt, gärna på en skärbräda av trä eller en skifferplatta. Ett tips är att placera snarlika färger och texturer intill varandra för att göra brickan mer inbjudande. Färska frukter sätter färg och triggar igång aptiten. Du kan också dekorera din ostbricka med färska örter eller ätbara blommor.

Bon appétit!