Grekisk mat - 5 favoriter från det grekiska köket

Blir det ingen resa till Grekland i år? Låt smaken av Grekland komma hem till dig! Upptäck fem grekiska rätter som tar dig med på ett kulinariskt semesteräventyr – hemma i ditt eget kök.

Grekland är en gastronomisk guldgruva där varje måltid berättar en historia om landets rika matkultur. I den här artikeln tar vi en titt på fem rätter som visar bredden i det grekiska köket. Varje rätt tar dig med till de solkyssta terrasserna på Santorini – eller till tavernorna på de små vindlande gatorna i Aten.

Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad
Kycklinggyros är en klassisk streetfoodrätt där marinerad kycklinglårfilé möter krispiga pommes frites.
Visste du att?!
Vi har Sveriges största utbud med middagar för alla smaker. Varje vecka kan du välja mellan över 80 olika rätter. Välj en färdig matkasse eller skräddarsy din egen meny!


Vad kännetecknar grekisk mat?

Det grekiska köket är känt för sin enkelhet, sina färska ingredienser och rika mattraditioner. Här kombineras färska ingredienser med traditionella tillagningsmetoder för att skapa rätter som är fulla av smak. Ingredienser som olivolja, citron, örter och fetaost används flitigt för att framhäva de naturliga smakerna i maten. Dessutom är det grekiska köket mångsidigt – här hittar du allt från rustika grytor till lätta sallader, smakrika grillrätter och läckra meze.

Bifteki med grekisk sallad, fetaost, oliver och rostad paprikacrème
Bifteki med grekisk sallad, fetaost, oliver och rostad paprikacrème.

Signaturrätter från det grekiska köket

Grekisk matlagning handlar om att bevara både smaken och näringsvärdet i råvarorna, vilket ger hälsosamma och goda måltider. Rätter som moussaka, souvlaki och bifteki visar hur grekisk mat kombinerar enkelhet med härliga smakupplevelser. Andra favoriter från det grekiska köket är tzatziki och grekisk sallad – båda är smakrika tillbehör som kompletterar huvudrätterna perfekt med sina friska smaker.

Grekisk mat när den är som bäst

Vad föredrar du? Saftiga färsbiffar eller en smakrik grönsaksgratäng? Tomatbräserad torsk eller grillspett med fläskkarré? Oavsett vad du gillar finns det favoriter att upptäcka i det grekiska köket. Här är fem rätter med autentisk smak av Grekland!

Souvlaki - grekiska grillspett

Souvlaki är en grekisk streetfoodrätt där spett med marinerat fläskkött grillas till perfektion. Det här är en älskad klassiker som fångar det bästa av det grekiska köket. I vår version serveras de saftiga grillspetten med krämig tzatziki, rostad potatis, krispig sallad, rödlök och citron. En perfekt rätt för en sommarkväll när du vill locka fram en medelhavskänsla med smak och doft av Grekland.

Souvlaki – grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron
Souvlaki – grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron.

Bifteki - saftiga pannbiffar på grekiskt vis

Bifteki är en klassiker i det grekiska köket. Rätten består av saftiga färsbiffar som kan smaksättas på olika sätt. I vår version har vi förhöjt smakerna med persilja, spiskummin, oregano, vitlök och rivet citronskal för en aromatisk twist. Till de stekta biffarna serverar vi rostad potatis, parikacrème och en grekisk sallad med gurka, tomat, rödlök, fetaost och rikligt med kalamataoliver. Vad kan smaka bättre en sommardag vid havet?

Kycklinggyros - grekernas svar på kebab

Kycklinggyros är en grekisk streetfoodfavorit som består av saftigt, marinerat kycklingkött som steks och serveras i pitabröd. Marinaden innehåller härliga smaksättare som vi förknippar med Grekland, som timjan, bladpersilja, vitlök, olivolja och citron. Vi serverar gyros med krämig dilltzatziki, färsk tomatsallad och krispiga pommes frites. Det här är grekisk comfort food när den är som bäst – och en smakupplevelse du inte vill missa!

Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad
Kycklinggyros med dilltzatziki, pommes frites, pitabröd och tomatsallad.

Psari plaki - tomatbräserad fisk i ugn

Psari plaki är en traditionell grekisk fiskrätt som tillagas i ugn. I vår version använder vi torskfilé som bräseras i tomatsås med lök och medelhavskryddor. Vi toppar fisken med oliver, fetaost och färsk oregano för en smakrik touch. Servera psari plaki med mixsallad, citron- och oreganoris och en citronklyfta vid sidan om.

Psari plaki – tomatbräserad torsk med oliver, fetaost, oregano och citronris
Psari plaki – tomatbräserad torsk med oliver, fetaost, oregano och citronris.

Grekisk moussaka med linser

Moussaka är en maträtt som finns i många olika varianter i mellanöstern. Den grekiska varianten består av en gratäng med aubergine, potatis och lammfärs som läggs i lager i en ugnsform och toppas med äggstanning eller bechamel innan den gratineras. Vi har gjort en vegetarisk variant med en mustig tomat- och linssås istället för färs. Till moussakan serverar vi tomatsallad som vi toppar med rödlök, kalamataoliver och fetaost.

Grekisk moussaka med linser och olivsallad
Grekisk moussaka med linser och olivsallad.
Visste du att?!
Just nu har vi franska veckor på Linas Matkasse! I fem härliga rätter bjuder vi på klassiska smaker från ett av världens mest anrika kök. Smaklig måltid!