Fransk mat - 5 favoriter från det franska köket

Frankrike kan stoltsera med ett av världens mest anrika kök. En röd tråd är välbalanserade smaker där tradition möter rustik elegans på tallriken. I den här artikeln får du uppleva essensen av det franska köket i fem fylliga, aromatiska och klassiska rätter.

Visste du att?!
Just nu har vi 5 franska rätter på menyn! Du får bland annat laga en sydfransk bouillabaisse, en salade de chèvre chaud och en mustig coq au vin. Beställ en av våra matkassar och skräddarsy din meny i nästa steg. Bon appétit!

Coq au vin - fransk gryta med mustiga smaker

Coq au vin, eller tupp i vin, är en klassisk gryta som traditionellt lagas med tupp. Det här är ett riktigt långkok där tuppen får sjuda i timmar tillsammans med svamp, lök, bacon och ett gott rött vin. I vår egen version använder vi möra kycklinglårfiléer som får puttra tillsammans med morötter, champinjoner, schalottenlök, bacontärningar och timjan. Resultatet är en värmande gryta med smak av höst och traditioner från det franska lantköket.

Coq au vin - Kycklinggryta med bacon, rött vin, svamp och timjan
Coq au vin på Linas vis - kycklinggryta med bacon, rött vin, svamp och timjan.

Salade de chèvre chaud - sallad med varm chèvre

Salade de chèvre chaud betyder ”sallad med varm chèvre” och getosten vaknar verkligen till liv när den hettas upp. Rätten förför med sina enkla men sofistikerade smaker där den salta osten balanseras upp av söta fikon, en syrlig senapsvinaigrette och ugnsbakade rödbetor fulla av smak. Vi toppar med valnötter för ett härligt crunch och ringlar över rikligt med honung. Salade de chèvre chaud är en fransk klassisker och varje ostälskares dröm!

Salade de chèvre chaud med rödbetor, valnötter och fikon
Krämigt möter krispigt och sött möter salt i salade de chèvre chaud.
Nyfiken på fransk mat? Just nu gästspelar 5 franska rätter på menyn! Du får bland annat laga salade de chèvre chaud med rödbetor, valnötter och krutonger av surdegspavé.

Kyckling provençal - Provence på en tallrik

Kyckling provençal är en smakrik hyllning till det provensalska köket. Rätten är känd för sina rustika och medelhavsinspirerade smaker, ofta med ingredienser som tomater, oliver, vitlök och herbes de Provence – en blandning av torkade örter som rosmarin, timjan, basilika, mejram och oregano. Vår egen version består av saftig kyckling i en mustig timjansky med rödlök, körsbärstomater och oliver. Till kycklingen serverar vi en vitlöksdoftande potatisgratäng och aromatiskt vitlökssmör. Bon appétit!

Kyckling provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan.
Kyckling provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan.
Kan du inte få nog av franska smaker? Följ med våra kockar till Frankrike! I fem härliga rätter bjuder vi på fransk elegans och klassiska smaker.

Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa

Bouillabaisse har precis de värmande egenskaper som vi förväntar oss av en riktigt god soppa. Soppan kombinerar havets läckerheter med aromatiska kryddor i en bas av vitt vin och tomat. Soppan har sitt ursprung i Marseille och bär på en historia som sträcker sig tusen år tillbaka i tiden. Traditionellt användes resterna av ”dagens fångst” som fiskarna inte lyckades sälja på marknaden. Vår egen bouillabaisse innehåller torsk och lax som får sjuda med saffran, vitt vin, fänkål och apelsin. Vi serverar soppan med hemmagjord aioli och doftande vitlöksbaguetter direkt ur ugnen.

Bouillabaisse – sydfransk fisksoppa med saffran, vitt vin och aioli
Bouillabaisse – sydfransk fisksoppa med saffran, vitt vin och aioli.

Steak frites - Frankrikes inofficiella nationalrätt

Steak frites är en symbol för fransk bistro-mat när den är som bäst – enkel, smakrik och mättande. Steak frites finns också på var och varannan bistromeny från Provence i söder till Bretagne i norr. Rätten består av en saftig köttbit och härligt krispiga pommes frites som serveras med örtsmör eller en smakrik sås, som Café de Paris eller bearnaise. Vår egen version består av en örtstekt fläskkotlett som vi serverar med pommes och en fyllig bearnaise. Vi kompletterar med en sallad med tomat och haricots verts i en klassisk vinaigrette.

Örtstekt fläskkotlett med färdig bearnaisesås, haricots verts och pommes frites
Örtstekt fläskkotlett med färdig bearnaisesås, haricots verts och pommes frites.