Så gör du hollandaisesås i 5 enkla steg

Hollandaise är en av de mest välkända såserna inom fransk matlagning. Med sin milda, smöriga smak och sin sammetslena konsistens är den perfekt till sparris, stekt fisk och eggs benedict. När du bemästrar konsten att slå en äkta hollandaise har du dessutom grunden för andra klassiker, som béarnaisesås (tillsätt lite dragon) eller choronsås (blanda i en sked tomatpuré). Prova vårt recept och var beredd att briljera vid din nästa middagsbjudning!

Ingredienser:

  • 3 äggulor
  • 200 g osaltat smör
  • 1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • En nypa salt
  • En nypa vitpeppar

Så här gör du:

  1. Smält smöret på låg värme i en liten kastrull. När smöret har smält, ta av det från värmen och låt det stå ett par minuter. Häll försiktigt över det klarnade smöret i en skål och lämna kvar det vita som samlas på botten av kastrullen (detta är mjölkproteiner som inte ska användas). Det klarnade smöret är nyckeln till en len och härlig hollandaise.
  2. Lägg äggulorna i en glas- eller metallskål tillsammans med vitvinsvinäger eller citronsaft och en nypa salt. Placera skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) men se till att skålens botten inte nuddar vattnet.
  3. Vispa äggulorna kontinuerligt tills de tjocknar och blir ljusare i färgen. Det kan ta några minuter och det är viktigt att hålla temperaturen jämn och måttlig. Målet är att få en tjock krämig konsistens utan att äggulorna stelnar till en äggröra.
  4. Ta skålen från värmen när äggulorna har nått önskad konsistens. Tillsätt därefter det klarnade smöret i en tunn jämn stråle medan du fortsätter vispa. Det är viktigt att tillsätta smöret långsamt för att undvika att såsen skär sig. Fortsätt vispa tills allt smör har arbetats in och såsen är len och tjock.
  5. Smaka av såsen med vitpeppar och eventuellt lite mer salt eller citronsaft efter smak.

Servera hollandaisesåsen omedelbart och njut den tillsammans med familjens favoriträtt för en riktigt lyxig måltid. Bon appétit!

Tips:

  • Om såsen skär sig kan du försöka rädda den genom att vispa i en tesked kallt vatten eller en extra äggula.
  • För att hålla såsen varm fram till servering kan du placera den över ett ljummet vattenbad.
Visste du att?!
Vi har Sveriges största utbud med middagar för alla smaker. Varje vecka kan du välja mellan över 80 olika rätter. Välj en färdig matkasse eller skräddarsy din egen meny!