3 enkla recept på salladsdressing

Sallad kan vara så mycket mer än några trista blad på tallriken. Och med rätt dressing kan även de enklaste bladen bli måltidens höjdpunkt. I den här artikeln får du tips på tre smakrika salladsdressingar som tar din sallad till en ny nivå. Så här gör du!

Visste du att?!
På Linas Matkasse har vi alltid rätter fyllda med grönsaker i säsong. Genom att anpassa våra rätter till årstiden kan vi garantera färska ingredienser fulla av näring.

Honungs- och dijonvinaigrette

Den här dressingen har balanserad sötma och syra som passar perfekt till sallader med nötter, frukt eller ost.

Ingredienser:

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk honung
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Ca 1 dl solros- eller rapsolja
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Blanda dijonsenap och honung i en skål.
  2. Tillsätt vitvinsvinäger och vispa ihop.
  3. Häll i oljan gradvis medan du vispar, tills dressingen är jämn och krämig.
  4. Smaka av med salt och peppar. Justera sötma och syra efter önskemål genom att tillsätta mer honung eller vinäger.
Visste du att?!
På Linas Matkasse näringsberäknar vi alla recept enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det betyder att alla middagar från oss innehåller alla nyttigheter du behöver!

Vinaigrette med schalottenlök och balsamvinäger

Denna klassiska vinaigrette är enkel och elegant, perfekt för gröna sallader, tomater eller grillade grönsaker.

Ingredienser:

  • 1 liten schalottenlök, finhackad
  • 3 msk balsamvinäger
  • Ca 1 dl olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en skål.
  2. Tillsätt balsamvinäger, dijonsenap, salt och peppar. Vispa ihop väl.
  3. Häll i olivoljan i en tunn stråle medan du fortsätter vispa tills dressingen är väl blandad.
  4. Smaka av med salt och peppar och justera mängden vinäger och olja efter smak.

Caesardressing med äggulor och ansjovis

Caesarsallad är en klassiker och här är dressingen som ger den dess karakteristiska smak av vitlök, ansjovis och parmesan.

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 1–2 ansjovisfiléer, finhackade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk citronsaft
  • Rivet skal från ½ citron
  • 1 dl solros- eller rapsolja
  • 3 msk riven parmesan
  • Salt och peppar efter smak

Så här gör du:

  1. Vispa ihop äggulorna, de finhackade ansjovisfiléerna, vitlöken och dijonsenapen i en skål. Tillsätt citronsaften och det rivna citronskalet och vispa tills allt är väl blandat.
  2. Häll i oljan i en tunn stråle medan du vispar tills dressingen tjocknar och blir krämig.
  3. Rör ner riven parmesan och smaka av med salt och peppar.

Dessa tre salladsdressingar kan förvandla även den enklaste sallad till en gourmetupplevelse. Prova själv och hitta din favorit, eller gör en egen variant genom att tillsätta örter eller andra kryddor. Smaklig måltid!