Från baguette till croissant – din guide till franska bakverk

Krispiga baguetter, smöriga croissanter och delikata macarons. Frankrike är känt för sina utsökta bakverk och visst har de en särskild plats i hjärtat hos oss matälskare? I den här guiden tar vi en titt på några av de mest kända bakverken och upptäcker vad som gör dem unika.

Baguette – en fransk klassiker

Ingen fransk frukost är komplett utan en färsk baguette. Och baguetten är mer än bara ett bröd i Frankrike; det är en symbol för nationell stolthet och en viktig del av vardagskulturen. Fransmännen köper ofta sin baguette från lokala bagerier där den bakas färsk varje dag. Den avnjuts bäst med smör och marmelad eller som bas i en matig lunchsmörgås.

Brioche – ett lyxigt bröd

Brioche är en favorit till både frukost och dessert. Det är ett lyxigt franskt bakverk som är känt för sin mjuka textur och lätt söta smak. Briochen är gjord med rikligt med smör och ägg vilket ger en fyllig och luftig konsistens.

Croissant – en frasig favorit

Croissanten är kanske Frankrikes mest kända bakverk. Detta ikoniska bakverk görs av jästdeg som kavlas ut och viks flera gånger runt generösa mängder smör. Det är detta som skapar de karakteristiska lagren och resultatet är ett lätt och luftigt bakverk med härligt frasig textur. Croissanten är ofta en del av en typisk fransk frukost, serverad med en kopp nybryggt kaffe för en perfekt start på dagen.

Pain au chocolat – en söt frestelse

Pain au chocolat är en annan fransk frukostfavorit. Bakverket består av smördeg som rullas kring en kärna av mörk choklad. Det bjuder på en perfekt balans mellan sött och smörigt och är en populär godsak för både barn och vuxna.

Éclair – exklusiv njutning

Éclair är ett elegant franskt bakverk. Chouxdegen fylls med vanilj- eller chokladkräm och toppas med glasyr. Den frasiga ytan och krämiga fyllningen skapar en perfekt kontrast i texturerna. Éclairer finns i många smaker, men de mest klassiska är fyllda med vanilj eller choklad.

Madeleine – kakan med snäckform

En madeleine är en mjuk kaka med den karakteristiska formen av en snäcka. Kakan är söt och påminner om en saftig sockerkaka – med mjuk, luftig konsistens och gyllenbrun yta. Madelainekakor kan smaksättas på olika sätt – till exempel med citron, vanilj eller mandel. De är perfekta till en kopp te eller kaffe och deras enkla men sofistikerade smak gör dem till en älskad klassiker i det franska köket.

Macarons – färgglada delikatesser

Macarons är kanske de mest färgglada och delikata av alla franska bakverk. Dessa små, runda godsaker består av två mandelbaserade maränger fyllda med kräm eller ganache. Macarons finns i en mängd olika smaker och färger, från klassisk choklad och vanilj till mer exotiska varianter som passionsfrukt eller lavendel. Deras krispiga yta och mjuka, krämiga fyllning gör dem till en sällsynt delikatess.

Ett gott fika föregås av en god middag. Visste du att vi har Sveriges största utbud på middagar för alla smaker? Varje vecka kan du välja mellan över 80 olika rätter. Välj en färdig matkasse eller skräddarsy din egen meny – och få en perfekt måltid varje gång!