Xiu mai: Vietnamesiska fläskfärsbullar i tomatsås med limepicklad gurka, koriander och böngroddar
Laktosfri

Xiu mai: Vietnamesiska fläskfärsbullar i tomatsås

med limepicklad gurka, koriander och böngroddar
Rätten saknar betyg
Under 40 min
17 Ingredienser
En vanlig maträtt i Vietnamesiska hem. Fläskfärsbullar smaksatta med fisksås, chili, vitlök och koriander som tillagas i en tomat- och ingefärssås.

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Fisk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Salt
  • socker
  • olja
  • vatten
Lime
1 st
Salt
2 krm
Socker
½ msk
Snackgurka
1 st
Vitlök
1 klyfta
Ingefära
1 bit
Olja
Krossade tomater
1 förp
Fisksås
1 msk
(Fisk)
Socker
1 tsk
Chili flakes
2 krm
Koriander
10 g
Fisksås
1 msk
(Fisk)
Vatten
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Chili flakes
1 krm
Fläskfärs
250 g
Olja
Jasminris
135 g
Böngroddar
1 förp
Koriander
10 g
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 802 kcal
  • Fett: 34 g
  • Kolhydrater: 83 g
  • Protein: 42 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Tvätta lime i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa saften från lime och lägg i en bunke. Blanda ner socker och salt. Skiva långa skivor av snackgurka med en osthyvel eller mandolin och blanda ner i bunken. Låt stå till servering. Rör om då och då.
Skala och finhacka vitlök och ingefära. Värm upp lite olja i en kastrull och fräs vitlök och ingefära ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, fisksås, socker och chili flakes. Sjud ca 5 min.
Hacka koriander och lägg i en bunke. Tillsätt fisksås, vatten, pressad vitlök, chili flakes och fläskfärs. Blanda väl och forma till ca 10 st köttbullar. Hetta upp lite olja i en stekgryta och bryn köttbullarna runtom, ca 3 min. Sänk värmen och häll över tomatsåsen. Sjud köttbullarna under lock ca 6 min, tills de är helt genomstekta.
Skölj böngroddar och grovhacka koriander. Servera till fläskfärsbullar, tomatsås, limepicklad gurka och jasminris.
Smaklig måltid!