0,7 kg CO2e
Utan gluten
Citronbakad lax
med dillstomp och sellerisalladRätten saknar betyg
Under 40 min
9 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Mjölk·
- Fisk·
- Selleri·
- Svaveldioxid·
- Senap
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Salt
- socker
- svartpeppar
- vitvinsvinäger
- mjölk
- smör
Laxfilé
2 st
Citron
½ st
Salt
½ tsk
Socker
1 krm
Svartpeppar
Selleristjälk
2 st
Grönt äpple
1 st
Dijonsenap
1 tsk
Vitvinsvinäger
1 tsk
Flytande honung
½ förp
Salt
1 krm
Svartpeppar
Mâchesallad
65 g
Mospotatis
450 g
Dill
20 g
Mjölk
¾ dl
Smör
1 tsk
Salt
2 krm
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 566 kcal
- Fett: 25 g
- Kolhydrater: 50 g
- Protein: 34 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Tips från kocken:
Använd gärna mandolin, om du har.
Värm ugnen till 150°C (varmluft) eller 175°C (vanlig).
Skala, dela och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
Lägg laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt, socker och nymald svartpeppar. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet över laxen. Skär citronen i klyftor till servering. Tillaga laxen i mitten av ugnen ca 10 min, tills den är klar.
Hyvla selleristicks tunt med osthyvel (se tips!). När det blir svårt att hyvla, skiva resten tunt med en kniv. Lägg i en skål och täck med iskallt vatten. Strimla äpple. Blanda dijonsenap, vitvinsvinäger, honung, salt och nymald svartpeppar i en bunke. Blanda ner äpplet i dressingen. Vid servering, häll av sellerin och blanda ner selleri och mâchesallad i bunken med äpple.
Finhacka dill. Hetta upp mjölk och smör i en liten kastrull. Häll av potatisen och tillsätt mjölkblandningen, salt, och dillen till potatisen. Stompa sönder potatisen med en potatisstöt eller gaffel. Rör ihop till ett grovt mos.
Servera citronbakad lax med sellerisallad, dillstomp och citronklyfta.
Smaklig måltid!