Ugnsbakad lax med varm citronsås
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- fisk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- lättmjölk
- flytande margarin
- salt
- svartpeppar
- neutral olja
Potatismos
Mospotatis
400 g
Lättmjölk (Mjölk)
½ dl
Flytande margarin
½ tsk
Salt
Svartpeppar
Ugnsbakad lax
Laxfilé (Fisk)
2 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Citronsås
Citron
½ st
Minifraiche (Mjölk, Laktos)
1 dl
Grönsaksbuljong
¼ påse
Broccoli
Broccoli
1 st
Neutral olja
1 tsk
Salt
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 150°C (varmluft) eller 175°C (vanlig).
- Potatismos: Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
- Ugnsbakad lax: Lägg laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min, tills fisken är klar.
- Citronsås: Skölj citron i ljummet vatten och skala citron med potatisskalare (endast det gula). Koka skalen i en liten kastrull med vatten ca 3 min. Häll av och finhacka skalen.
- Koka upp citronskal, minifraiche och grönsaksbuljong i en kastrull. Smaka av med pressad citronsaft. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.
- Potatismos: Värm mjölk och flytande margarin i en kastrull. Häll av potatisen och mosa med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Broccoli: Skär broccoli i små buketter och skiva stammen tunt. Hetta upp neutral olja i en rymlig stekpanna. Stek broccolin ca 3 min, tills den fått fin färg och mjuknat något. Krydda med lite salt.
- Servera ugnsbakad lax med citronsås, potatismos och broccoli.