Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan
50-60
Utan gluten

Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • mjölk
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • balsamvinäger
  • socker
  • vatten
  • olivolja

Potatisgratäng

Potatis
400 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Mjölk (Mjölk)
1 dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
3 krm
Svartpeppar
1 krm
Riven parmesan (Mjölk)
50 g

Kyckling Provençal

Smör (Mjölk)
Kycklingfilé
300 g
Svartpeppar
Salt
2 krm
Cocktailtomater
250 g
Snackoliver
1 förp

Tomat- och timjansky

Timjan
5 g
Tomatpuré
1 förp
Balsamvinäger
½ msk
Socker
1 tsk
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
¾ påse

Vitlökssmör

Timjan
5 g
Vitlök
½ klyfta
Smör (Mjölk)
25 g
Salt
Svartpeppar

Mixsallad

Mixsallad
65 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 866 kcal
  • Fett 49 g
  • Kolhydrater 53 g
  • Protein 53 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Potatisgratäng: Skala och skär potatis och gul lök i tunna skivor. Finhacka vitlök. Koka upp mjölk och vispgrädde i en rymlig kastrull. Blanda ner potatis, gul lök, vitlök, salt och nymald svartpeppar. Låt allt sjuda några minuter. Häll över i en smord ugnsform. Strö över riven parmesanost och tillaga gratängen mitt i ugnen ca 25-30 min, tills den fått fin färg och potatisen känns mjuk.
  3. Kyckling Provençal: Hetta upp smör i en stekpanna. Stek kycklingfilé ca 2 min per sida. Krydda kycklingen med salt och nymald svartpeppar. Lägg över kycklingen i en rymlig ugnsform, men låt stekpannan stå till tomat- och timjanskyn.
  4. Tomat- och timjansky: Finhacka timjan. Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner tomatpuré, timjan, socker, balsamvinäger, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
  5. Kyckling Provençal: Halvera cocktailtomater. Fördela tomat och snacksoliver runt den stekta kycklingen i formen. Häll tomat- och timjanskyn över alltihop. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 10-15 min, tills kycklingen är helt genomstekt.
  6. Vitlökssmör: Finhacka färsk timjan och vitlök. Lägg i en liten skål tillsammans med rumstempererat smör, salt och lite nymald svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.
  7. Sallad: Lägg mixsallad i en skål. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar.
  8. Servera kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör och mixsallad.