Sötpotatis- och linssoppa med picklad chili och sesamfrön
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- sesamfrön
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- socker
- ättiksprit (12%)
- vatten
- neutral olja
- salt
Picklad chili
Socker
1½ msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
2 msk
Röd chili
1 st
Grön chili
1 st
Sötpotatis- och linssoppa
Sötpotatis
1 st
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Ingefära
½ bit
Neutral olja
1 tsk
Tomatpuré
½ förp
Coconut cream
½ förp
Vatten
3½ dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Röda linser, (torkade)
1 dl
Lime, (limesaft)
1 st
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
½ dl
Koriander
20 g
Sesamfrön (Sesamfrön)
½ msk
Salt
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Tips från kocken:
Rosta gärna sesamfröna i en torr och het stekpanna.
- Picklad chili: Blanda socker, ättiksprit och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud ½ min. Strimla röd- och grön chili. Blanda ner i lagen och ställ in i kylen.
- Sötpotatis- och linssoppa: Skala och tärna sötpotatis smått. Hacka gul lök och vitlök. Skala och finriv ingefära.
- Hetta upp neutral olja i en stekgryta och stek gul lök ca 2 min. Blanda ner vitlök, ingefära och tomatpuré, fräs ytterligare ca ½ min under omrörning.
- Blanda ner sötpotatis, coconut cream, vatten, grönsaksbuljong och röda linser. Koka upp och låt sedan sjuda med locket på glänt tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 15 min.
- Mixa soppan slät med stavmixer, späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med pressad limesaft och lite salt.
- Servera sötpotatis- och linssoppa i djupa tallrikar. Toppa med en klick matyoghurt, koriander, sesamfrön (se tips!) och avrunnen picklad chili.