Utan gluten
Mozzarellagratinerad färsgratäng
med potatis och grönsalladNytt recept
Under 45 min
11 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Mjölk
- olja
- salt
- svartpeppar
- vatten
Bakpotatis
2 st
Gul lök
1 st
Olja
Blandfärs
250 g
Torkad oregano
½ förp
Tomatpuré
½ förp
Oxbuljong
1 förp
Mjölk
½ dl
Vatten
1 dl
Riven mozzarella
50 g
Salt
Svartpeppar
Tomat
1 st
Romansallad
½ st
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 682 kcal
- Fett:
- 26 g
- Kolhydrater:
- 72 g
- Protein:
- 40 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Tips från kocken:
Det går lika bra att använda oskalad potatis. Det ger gratängen lite mer karaktär!
Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skala och skär bakpotatis i ca ½ cm breda skivor (se tips). Grovhacka gul lök.
Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och fräs lök ca 1 min. Tillsätt blandfärs och fräs på hög värme ca 4 min, tills färsen är genomstekt. Blanda ner torkad oregano, tomatpuré, oxbuljong, mjölk och vatten. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Fördela hälften av den skivade potatisen i en smord ugnsform (ca 15x20cm). Häll över färsen. Fördela resten av potatisen ovanpå. Toppa med riven mozzarella. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen är klar (täck eventuellt med aluminiumfolie så att inte osten bränner).
Skär tomat i mindre bitar. Strimla romansallad. Blanda till en sallad eller servera separat.
Låt gärna gratängen vila några minuter. Servera gratäng med grönsaker.
Smaklig måltid!