20-30
Utan gluten
Vegetariskt
Marockansk morotssallad med falafel och myntayoghurt
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- vatten
- neutral olja
Morotssallad
Morötter
500 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
½ msk
Salt
½ tsk
Gröna linser
1 förp
Mynta
10 g
Mixsallad
30 g
Falafel
Vatten
1 ½ dl
Falafelmix
100 g
Neutral olja
Myntayoghurt
Citron
½ st
Mynta
10 g
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
1 krm
Harissadressing
Röd chili
½-1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
1 msk
Vatten
1 msk
Malen koriander
½ tsk
Spiskummin
½ tsk
Salt
½ tsk
Näringsvärde per portion
- Energi 511 kcal
- Fett 22 g
- Kolhydrater 61 g
- Protein 18 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Tänk på att chili varierar i styrka. Smaka dig fram till lagom hetta!
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Morotssallad: Skär morötter i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min.
- Falafel: Koka upp vatten i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda ner falafelmix. Låt stå till steg 6.
- Myntayoghurt: Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Finhacka mynta. Lägg matyoghurt i en skål och blanda med citronskal, mynta och salt.
- Harissadressing: Kärna ur röd chili. Skiva chili och vitlök. Lägg i en mixerbunke och tillsätt pressad saft från den använda citronen (ca 1 msk), olivolja, vatten, malen koriander, spiskummin och salt. Mixa till en slät dressing med stavmixer.
- Forma falafelsmeten till 10 bollar. Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek falafeln ca 8 min, tills den är genomstekt och fått fin färg.
- Morotssallad: Häll av och skölj gröna linser. Grovhacka mynta. Blanda linser, rostade morötter och harissadressing i en salladsskål. Vänd ner mynta och mixsallad.
- Servera nystekt falafel med marockansk morotssallad och myntayoghurt.