Hjortfärsköttbullar i svampsås, äppelsallad och rostade rotfrukter

Vilt

Hjortfärsköttbullar i svampsås, äppelsallad och rostade rotfrukter

4.3 (102)
Under 40 min
16 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • mjölk
  • äggula
  • smör
  • vetemjöl
  • vitvinsvinäger
Potatis
400 g
Morot
2 st
Palsternacka
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Torkad timjan
½ tsk
Salt
Svartpeppar
Ströbröd
½ förp
(Vete)
Mjölk
3 msk
(Mjölk)
Äggula
1 st
(Ägg)
Torkad timjan
½ tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Hjortfärs
250 g
Olja
Gul lök
½ st
Skogschampinjoner
125 g
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
1½ tsk
(Vete)
Vispgrädde
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Mjölk
1½ dl
(Mjölk)
Salt
Svartpeppar
Köttbuljong
⅓ påse
Kinesisk soja
½ tsk
(Sojabönor, Vete)
Grönt äpple
1 st
Vitvinsvinäger
1 tsk
Salt
½ krm
Mixsallad
30 g
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 738 kcal
  • Fett: 31 g
  • Kolhydrater: 73 g
  • Protein: 41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
 Halvera potatis. Skär morötter och palsternacka i grova bitar och lägg allt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite neutral olja, torkad timjan, salt och nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg.
 Blanda ströbröd, mjölk, äggula, torkad timjan, salt och nymald svartpeppar i en bunke. Blanda ner hjortfärs och forma till ca 10 köttbullar. Hetta upp lite neutral olja i en rymlig stekpanna och stek köttbullarna på medelvärme runtom ca 5 min. Lägg upp på ett fat och spara stekpannan.
 Hacka gul lök och skiva skogschampinjoner. Hetta upp smör i den använda stekpannan. Fräs lök och svamp ca 3 min. Pudra över vetemjöl. Vispa ner vispgrädde och mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad köttbuljong och kinesisk soja.
Koka upp såsen och lägg tillbaka köttbullarna. Sjud ca 5 min tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C). Smaka av såsen med lite salt och nymald svartpeppar. Blir såsen tjock, späd med lite vatten till önskad konsistens.
 Tärna grönt äpple smått och lägg i en salladsskål. Blanda med vitvinsvinäger, salt och mixsallad.
Servera hjortfärsköttbullar i svampsås med rostade rotfrukter och äppelsallad.
Smaklig måltid!