Vilt
Hjortfärsköttbullar i svampsås, äppelsallad och rostade rotfrukter
4.3 (102)
Under 40 min
16 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk·
- Sojabönor·
- Ägg·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Bakplåtspapper
- olja
- salt
- svartpeppar
- mjölk
- äggula
- smör
- vetemjöl
- vitvinsvinäger
Potatis
400 g
Morot
2 st
Palsternacka
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Torkad timjan
½ tsk
Salt
Svartpeppar
Ströbröd
½ förp
Mjölk
3 msk
Äggula
1 st
Torkad timjan
½ tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Hjortfärs
250 g
Olja
Gul lök
½ st
Skogschampinjoner
125 g
Smör
Vetemjöl
1½ tsk
Vispgrädde
1 dl
Mjölk
1½ dl
Salt
Svartpeppar
Köttbuljong
⅓ påse
Kinesisk soja
½ tsk
Grönt äpple
1 st
Vitvinsvinäger
1 tsk
Salt
½ krm
Mixsallad
30 g
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 738 kcal
- Fett: 31 g
- Kolhydrater: 73 g
- Protein: 41 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Halvera potatis. Skär morötter och palsternacka i grova bitar och lägg allt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite neutral olja, torkad timjan, salt och nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min, tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg.
Blanda ströbröd, mjölk, äggula, torkad timjan, salt och nymald svartpeppar i en bunke. Blanda ner hjortfärs och forma till ca 10 köttbullar. Hetta upp lite neutral olja i en rymlig stekpanna och stek köttbullarna på medelvärme runtom ca 5 min. Lägg upp på ett fat och spara stekpannan.
Hacka gul lök och skiva skogschampinjoner. Hetta upp smör i den använda stekpannan. Fräs lök och svamp ca 3 min. Pudra över vetemjöl. Vispa ner vispgrädde och mjölk, lite i taget. Tillsätt smulad köttbuljong och kinesisk soja.
Koka upp såsen och lägg tillbaka köttbullarna. Sjud ca 5 min tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C). Smaka av såsen med lite salt och nymald svartpeppar. Blir såsen tjock, späd med lite vatten till önskad konsistens.
Tärna grönt äpple smått och lägg i en salladsskål. Blanda med vitvinsvinäger, salt och mixsallad.
Servera hjortfärsköttbullar i svampsås med rostade rotfrukter och äppelsallad.
Smaklig måltid!