40-50
0,9 kg CO2e
Hjortfärsbiffar med jordärtskockspuré, pressgurka och timjansmörsås
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Mjölk,
- sojabönor,
- ägg,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- socker
- ättiksprit (12%)
- vatten
- mjölk
- ägg
- salt
- svartpeppar
- neutral olja
- smör
- vetemjöl
Pressgurka
Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st
Hjortfärsbiffar
Timjan
5 g
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Ägg (Ägg)
1 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Hjortfärs
250 g
Neutral olja
Timjansmörsås
Smör (Mjölk)
Vetemjöl (Vete)
2 tsk
Vatten
2 dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Köttbuljong
½ påse
Timjan
5 g
Smör (Mjölk)
2 msk
Jordärtskockspuré
Potatis
400 g
Jordärtskocka
250 g
Mjölk (Mjölk)
1 ½ dl
Smör (Mjölk)
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
- Energi 725 kcal
- Fett 27 g
- Kolhydrater 78 g
- Protein 43 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
- Pressgurka: Blanda socker, ättiksprit och vatten i en bunke. Rör så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurka med en osthyvel eller skär tunna skivor med en kniv. Blanda ner i bunken. Låt dra minst 15 min.
- Jordärtskockspuré: Skala och koka jordärtskocka och mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
- Hjortfärsbiffar: Repa färsk timjan genom att dra av bladen från stammen. Lägg i en bunke tillsammans med ströbröd, mjölk, ägg, salt och nymald svartpeppar. Blanda ner hjortfärs och forma färsen till 2 biffar. Hetta upp neutral olja i en stekpanna och stek biffarna ca 2 min per sida. Lägg över biffarna i en ugnsform, men låt stekpannan stå till timjansmörsåsen. Tillaga klart biffarna mitt i ugnen ca 15 min, tills de är helt genomstekta.
- Timjansmörsås: Tillsätt en klick smör till stekpannan som biffarna stektes i. Blanda ner vetemjöl och tillsätt sedan vatten, kinesisk soja och köttbuljong. Låt sjuda ca 4 min. Repa timjan. Häll över såsen i en mixerbehållare. Tillsätt 2 msk smör och färsk timjan, mixa såsen slät med stavmixer.
- Jordärtskockspuré: Värm mjölk och en klick smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatis och jordärtskocka med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen. Vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Servera hjortfärsbiffar med potatis- och jordärtskockspurè, timjansmörsås och pressgurka.