Köttbullar med brunsås och potatismos
30-40

Köttbullar med brunsås och potatismos

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • socker
  • vetemjöl

Köttbullar

Gul lök
½ st
Ströbröd (Vete)
½ förp
Vatten
½ dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Smör (Mjölk)

Brunsås

Mjölk (Mjölk, Laktos)
2 dl
Socker
2 krm
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 krm
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Köttbuljong
½ påse

Potatismos

Mospotatis
400 g
Mjölk (Mjölk, Laktos)
1 dl
Smör (Mjölk)
½ msk
Salt
Svartpeppar

Till servering

Tomat
2 st
Gurka
1 st
Näringsvärde per portion
  • Energi 573 kcal
  • Fett 22 g
  • Kolhydrater 58 g
  • Protein 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Potatismos: Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Köttbullar: Finhacka gul lök och lägg i en bunke. Blanda med ströbröd, vatten, kinesisk soja, salt, lite nymald svartpeppar och nötfärs. Forma till 10 köttbullar.
  3. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn köttbullarna runt om ca 4 min.
  4. Brunsås: Häll mjölk i en skål. Rör ner socker och kinesisk soja. Pudra vetemjöl över pannan med köttbullar. Tillsätt mjölkblandningen och köttbuljong. Koka upp och sjud ca 5 min, tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  5. Tärna tomat och gurka, lägg upp i skålar.
  6. Potatismos: Värm mjölk och smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatisen med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen lite i taget. Vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  7. Servera köttbullar med potatismos, brunsås och grönsaker.