35-45
Laktosfri
Vegetariskt
Hummusbowl med citrondressad rödkål, oliver och persilja
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Sesamfrön,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- salt
- olivolja
- vatten
- svartpeppar
Citrondressad rödkål
Rödkål
250 g
Salt
½ tsk
Citron, tvättad
1 st
Olivolja
1 msk
Hummus
Tahina (Sesamfrön)
2 msk
Salt
2 krm
Vitlök
1 klyfta
Citron
1 st
Kikärtor, avhällda
1 förp
Vatten
Kryddstekta kikärtor
Olivolja
Kikärtor, avhällda
1 förp
Salt
Svartpeppar
Spiskummin
1 tsk
Paprikapulver
1 tsk
Tillbehör
Gurka
1 st
Rödlök
1 st
Cocktailtomater
250 g
Bladpersilja
20 g
Snackoliver
1 förp
Olivolja
Chili flakes
Surdegsbaguette (Vete)
1 st
Näringsvärde per portion
- Energi 1112 kcal
- Fett 57 g
- Kolhydrater 119 g
- Protein 31 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Mixa tahinan noggrant! Då får den en mild och god smak och ger dig en extra krämig hummus.
- Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
- Citrondressad rödkål: Strimla rödkål i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Lägg i en bunke och blanda med salt. Massera in saltet i kålen med händerna ca 1 min, tills kålen mjuknar och börjar vätska sig. Finriv det yttersta skalet och pressa ur cirka 1 msk saft från citronen. Blanda rödkålen med citronzest, citronsaft och olivolja. Ställ i kylen till servering.
- Hummus: Lägg tahina, salt, pressad saft från halva citronen och pressad vitlök i en matberedare. Har ni ingen matberedare så lägg allt i en bunke och mixa med stavmixer. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa (se tips!). Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. När kikärtorna är helt finfördelade - späd sakta ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills röran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök.
- Värm surdegsbaguette enligt anvisning på förpackningen.
- Kryddstekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt kikärtor och krydda med salt, svartpeppar, spiskummin och paprikapulver. Stek under omrörning i ca 3 min.
- Tillbehör: Tärna gurka, finhacka rödlök och halvera cocktailtomater. Grovhacka bladpersilja och häll av oliver.
- Lägg hummus på en tallrik. Toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chili flakes, och oliver. Ringla olivolja över allt. Servera med surdegsbaguette och citrondressad rödkål.