Kalkon à l'orange med apelsinsmörsås och hasselbackspotatis
Laktosfri

Kalkon à l'orange

med apelsinsmörsås och hasselbackspotatis
Nytt recept
Under 50 min
7 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • smör
  • ströbröd
  • svartpeppar
  • vatten
  • vetemjöl
  • vitlök
  • vitvinsvinäger
Småpotatis
450 g
Smör
1 msk
(Mjölk)
Bakplåtspapper
1 st
Salt
1 krm
Ströbröd
½ msk
Kalkonfilé
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Smör
20 g
(Mjölk)
Vetemjöl
1 tsk
(Vete)
Vitvinsvinäger
1 tsk
Vatten
1 ½ dl
Kycklingbuljong
⅓ påse
Apelsin
1 st
Fänkål
1 st
Olivolja
Vitlök
1 klyfta
Salt
1 krm
Svartpeppar
Ruccola
30 g
Näringsinnehåll per portion
Energi:
558 kcal
Fett:
20 g
Kolhydrater:
51 g
Protein:
43 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skär tunna snitt i potatisarna. De ska skäras i tunna skivor, men inte helt igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev när du skär. Smält smöret. Lägg potatisarna med den snittade sidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör och strö över salt och ströbröd. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, tills potatisarna känns mjuka och har fått en gyllenbrun färg.
Krydda kalkonfilé med salt och nymald svartpeppar. Stek runt om i en stekpanna med lite olivolja ca 4 min. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen (under potatisen) ca 35 min, tills kalkonen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i en liten kastrull med smör ca 1 min. Pudra ner vetemjöl och blanda runt. Tillsätt vitvinsvinäger, vatten och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min, tills ca 2/3 av vätskan återstår. Tvätta apelsinen noga och finriv det yttersta skalet. Halvera apelsinen och pressa ner saften i såsen (ca 1/2 dl). Tillsätt det rivna apelsinskalet och smör till såsen, mixa slät med stavmixer. Smaka av med lite salt.
Finstrimla fänkål. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs fänkål och pressad vitlök ca 1 min. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Blanda ner ruccola och dra från värmen.
Skär upp kalkonfilén i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, stekt fänkål och apelsinsmörsås.
Smaklig måltid!