Laktosfri
Kalkon à l'orange
med apelsinsmörsås och hasselbackspotatisNytt recept
Under 50 min
7 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Mjölk·
- Vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- smör
- ströbröd
- svartpeppar
- vatten
- vetemjöl
- vitlök
- vitvinsvinäger
Småpotatis
450 g
Smör
1 msk
Bakplåtspapper
1 st
Salt
1 krm
Ströbröd
½ msk
Kalkonfilé
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Smör
20 g
Vetemjöl
1 tsk
Vitvinsvinäger
1 tsk
Vatten
1 ½ dl
Kycklingbuljong
⅓ påse
Apelsin
1 st
Fänkål
1 st
Olivolja
Vitlök
1 klyfta
Salt
1 krm
Svartpeppar
Ruccola
30 g
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 558 kcal
- Fett:
- 20 g
- Kolhydrater:
- 51 g
- Protein:
- 43 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skär tunna snitt i potatisarna. De ska skäras i tunna skivor, men inte helt igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev när du skär. Smält smöret. Lägg potatisarna med den snittade sidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör och strö över salt och ströbröd. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min, tills potatisarna känns mjuka och har fått en gyllenbrun färg.
Krydda kalkonfilé med salt och nymald svartpeppar. Stek runt om i en stekpanna med lite olivolja ca 4 min. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i nedre delen av ugnen (under potatisen) ca 35 min, tills kalkonen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i en liten kastrull med smör ca 1 min. Pudra ner vetemjöl och blanda runt. Tillsätt vitvinsvinäger, vatten och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min, tills ca 2/3 av vätskan återstår. Tvätta apelsinen noga och finriv det yttersta skalet. Halvera apelsinen och pressa ner saften i såsen (ca 1/2 dl). Tillsätt det rivna apelsinskalet och smör till såsen, mixa slät med stavmixer. Smaka av med lite salt.
Finstrimla fänkål. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs fänkål och pressad vitlök ca 1 min. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Blanda ner ruccola och dra från värmen.
Skär upp kalkonfilén i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, stekt fänkål och apelsinsmörsås.
Smaklig måltid!