Utan gluten
Laktosfri
Xiu mai: Vietnamesiska fläskfärsbullar i tomatsås med ingefärsdressad gurka
4.25 (226)
Under 40 min
13 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Fisk·
- Sojabönor
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Vitvinsvinäger
- salt
- socker
- vitlök
- olja
- svartpeppar
- vatten
Gurka
1 st
Ingefära
½ bit
Vitvinsvinäger
1 msk
Salt
½ tsk
Socker
2 tsk
Koriander
10 g
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Ingefära
½ bit
Olja
Krossade tomater
1 förp
Fisksås
1 msk
Socker
1 tsk
Svartpeppar
Koriander
10 g
Fläskfärs
250 g
Vitlök
1 klyfta
Chili flakes
1 krm
Fisksås
½ msk
Japansk sojasås
½ msk
Vatten
½ msk
Svartpeppar
Olja
Jasminris
135 g
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 692 kcal
- Fett: 28 g
- Kolhydrater: 79 g
- Protein: 32 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Skiva långa skivor av gurka med en osthyvel eller mandolin. Skala och finriv ingefära. Lägg allt i en bunke och blanda ner vitvinsvinäger, salt och socker. Låt stå till servering. Rör om då och då.
Skala och finhacka bananschalottenlök, vitlök och ingefära. Värm upp lite neutral olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och ingefära ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, fisksås, socker och nymald svartpeppar. Sjud ca 5 min.
Hacka koriander och lägg i en bunke. Tillsätt fläskfärs, pressad vitlök, chili flakes, fisksås, japansk soja, vatten och nymald svartpeppar. Blanda väl och forma till ca 8 köttbullar. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna med höga kanter och bryn köttbullarna ca 3 min. Sänk värmen och häll över tomatsåsen. Sjud köttbullarna ca 6 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Grovhacka resterande koriander och blanda ner i gurkan. Servera xiu mai med tomatsås, ingefärsgurka och jasminris.
Smaklig måltid!