Potatis- och purjolökssoppa med räkor och citroncrème fraiche

Kalorismart

Potatis- och purjolökssoppa med räkor och citroncrème fraiche

Rätten saknar betyg
Under 40 min
10 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Kräftdjur
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olja
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar
Purjolök
1 st
Bakpotatis
1 st
Vitlök
2 klyfta
Olja
1 tsk
Vatten
6 dl
Grönsaksbuljong
2 påse
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Timjan
10 g
Crème fraiche
½ dl
(Mjölk, Laktos)
Citron
1 st
Salt
Surdegspavé
2 st
(Vete)
Räkor
1 förp
(Kräftdjur)
Frömix
½ förp
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 550 kcal
  • Fett: 16 g
  • Kolhydrater: 74 g
  • Protein: 27 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 180°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
 Dela purjolök och skölj noga. Finstrimla ca 5 cm av purjolöken och lägg undan till servering. Skiva resten av purjolöken till soppan. Skala och dela bakpotatis i fyra klyftor och skär i tunna skivor. Skala och skiva vitlök tunt.
Hetta upp olja i en rymlig kastrull och stek purjolök och vitlök utan att det tar färg ca 2 min. Tillsätt potatis, vatten, grönsaksbuljong, salt och nymald svartpeppar. Lägg ner färsk timjan hel i soppan. Koka ca 15 min, tills potatisen är mjuk. 
 Baka surdegsbröd enligt tidsangivelse på förpackningen. Häll av räkor.
 Lägg crème fraiche i en liten skål. Tvätta citron och finriv skalet. Blanda ner citronskal och lite salt i skålen.
Ta bort timjanskvistarna från soppan. Mixa soppan hastigt med en stavmixer eller vispa sönder den med en ballongvisp, så att den blir lite tjockare men mestadels omixad. Tillsätt finstrimlad purjolök. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och saft från den använda citronen.
Servera potatis- och purjolökssoppa med räkor, citroncrème fraiche, frömix och surdegspavé.
Smaklig måltid!