Jordärtskockssoppa med svartkålschips, brynt smör och surdegsbaguette
Vegetariskt

Jordärtskockssoppa med svartkålschips

brynt smör och surdegsbaguette
4.16 (1275)
Under 40 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • salt
  • bakplåtspapper
  • smör
  • vatten
  • vitvinsvinäger
  • svartpeppar
Svartkål
200 g
Olivolja
Salt
1 krm
Bakplåtspapper
1 st
Jordärtskocka
250 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Smör
½ tsk
(Mjölk)
Vatten
3 dl
Vispgrädde
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Vitvinsvinäger
2 tsk
Grönsaksbuljong
1 påse
Salt
Svartpeppar
Surdegsbaguette
1 st
(Vete)
Kruspersilja
20 g
Frömix
1 förp
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 830 kcal
  • Fett: 42 g
  • Kolhydrater: 91 g
  • Protein: 23 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig). 
 Plocka blad från svartkålen (släng de grova stammarna). Skala och dela jordärtskocka i mindre bitar. Grovhacka gul lök. Finhacka vitlök och kruspersilja. 
Lägg kålen på en plåt med bakplåtspapper och krama in lite olivolja och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min, tills de precis blivit krispiga.
 Hetta upp smör i en kastrull och fräs jordärtskocka, lök och vitlök ca 2 min. Tillsätt vatten, vispgrädde, vitvinsvinäger och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjud ca 12 min, under lock.
Grädda surdegsbaguette enligt anvisning på förpackningen. Rosta frömix hastigt tills de fått fin färg, lägg upp på ett fat.
 Hetta upp smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg är det klart. Häll över smöret i en värmetålig skål.
Ta soppan från värmen och mixa slätt. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Späd eventuellt med lite vatten om den blir för tjock.
Fyll två skålar med jordärtskockssoppa och ringla över brynt smör. Toppa med frömix, hackad persilja och svartkålschips. Servera med nygräddad surdegsbaguette.
Smaklig måltid!