Ugnsbakad lax med varm citronsås

ViktVäktarna

Utan gluten
8
Points®värde per portion

Ugnsbakad lax

med varm citronsås
4.23 (709)
Under 40 min
6 Ingredienser

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Fisk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Lättmjölk
  • flytande margarin
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
Mospotatis
400 g
Lättmjölk
½ dl
(Mjölk)
Flytande margarin
½ tsk
Salt
Svartpeppar
Laxfilé
2 st
(Fisk)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm
Citron
½ st
Minifraiche
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Grönsaksbuljong
¼ påse
Broccoli
1 st
Olja
1 tsk
Salt
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 150°C (varmluft) eller 175°C (vanlig).
Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
Lägg laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min, tills fisken är klar.
 Skölj citron i ljummet vatten och skala citron med potatisskalare (endast det gula). Koka skalen i en liten kastrull med vatten ca 3 min. Häll av och finhacka skalen. 
Koka upp citronskal, minifraiche och grönsaksbuljong i en kastrull. Smaka av med pressad citronsaft. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock. 
Värm mjölk och flytande margarin i en kastrull. Häll av potatisen och mosa med elvisp eller potatisstöt. Tillsätt mjölkblandningen och vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Skär broccoli i små buketter och skiva stammen tunt. Hetta upp neutral olja i en rymlig stekpanna. Stek broccolin ca 3 min, tills den fått fin färg och mjuknat något. Krydda med lite salt. 
Servera ugnsbakad lax med citronsås, potatismos och broccoli.
Smaklig måltid!