Hjortfärsbiffar med jordärtskockspuré, pressgurka och timjansmörsås
40-50
0,9 kg CO2e

Hjortfärsbiffar med jordärtskockspuré, pressgurka och timjansmörsås

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • sojabönor,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • socker
  • ättiksprit (12%)
  • vatten
  • mjölk
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • ägg
  • neutral olja
  • vetemjöl

Pressgurka

Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st

Jordärtskockspuré

Potatis
400 g
Jordärtskocka
250 g
Mjölk (Mjölk)
1 ½ dl
Smör (Mjölk)
Salt
Svartpeppar

Hjortfärsbiffar

Timjan
5 g
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Ägg (Ägg)
1 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Hjortfärs
250 g
Neutral olja

Timjansmörsås

Smör (Mjölk)
Vetemjöl (Vete)
2 tsk
Vatten
2 dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Köttbuljong
½ påse
Timjan
5 g
Smör (Mjölk)
2 msk
Näringsvärde per portion
  • Energi 725 kcal
  • Fett 27 g
  • Kolhydrater 78 g
  • Protein 43 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Pressgurka: Blanda socker, ättiksprit och vatten i en bunke. Rör så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurka med en osthyvel eller skär tunna skivor med en kniv. Blanda ner i bunken. Låt dra minst 15 min.
  3. Jordärtskockspuré: Skala och koka jordärtskocka och mospotatis mjuk i lättsaltat vatten. 
  4. Hjortfärsbiffar: Repa färsk timjan genom att dra av bladen från stammen. Lägg i en bunke tillsammans med ströbröd, mjölk, ägg, salt och nymald svartpeppar. Blanda ner hjortfärs och forma färsen till 2 biffar. Hetta upp neutral olja i en stekpanna och stek biffarna ca 2 min per sida. Lägg över biffarna i en ugnsform, men låt stekpannan stå till timjansmörsåsen. Tillaga klart biffarna mitt i ugnen ca 15 min, tills de är helt genomstekta.
  5. Timjansmörsås: Tillsätt en klick smör till stekpannan som biffarna stektes i. Blanda ner vetemjöl och tillsätt sedan vatten, kinesisk soja och köttbuljong. Låt sjuda ca 4 min. Repa timjan. Häll över såsen i en mixerbehållare. Tillsätt 2 msk smör och färsk timjan, mixa såsen slät med stavmixer.
  6. Jordärtskockspuré: Värm mjölk och en klick smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatis och jordärtskocka med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen. Vispa till ett mos. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  7. Servera hjortfärsbiffar med potatis- och jordärtskockspurè, timjansmörsås och pressgurka.