Coq au vin - Kycklinggryta med bacon, rött vin, svamp och timjan
30-40

Coq au vin - Kycklinggryta med bacon, rött vin, svamp och timjan

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • sojabönor,
  • svaveldioxid,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vetemjöl
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • mjölk

Coq au vin

Morot
1 st
Bananschalottenlök
1 st
Champinjoner
125 g
Vitlök
2 klyfta
Kycklinglårfilé
300 g
Vetemjöl
Smör (Mjölk)
Tärnat bacon
1 förp
Tomatpuré
1 msk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Rött matlagningsvin (Svaveldioxid)
2 dl
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
½ msk
Vatten
1 dl
Kycklingbuljong
½ påse
Timjan
10 g

Potatispuré

Mospotatis
400 g
Smör (Mjölk)
Mjölk (Mjölk)
1 ½ dl
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 786 kcal
  • Fett 41 g
  • Kolhydrater 57 g
  • Protein 47 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Tips från kocken:

Coq au vin görs traditionsenligt på tupp - här har vi gjort en variant på kyckling!

  1. Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Förberedelser: Skala och skär morot i ca 2 cm tjocka slantar. Halvera bananschalottenlök. Kvarta champinjoner och finhacka vitlök. Skär kycklinglårfilé i ca 2 bitar per filé (putsa inte bort fettet, det smälter i grytan och ger god smak). Lägg vetemjöl på en tallrik. Vänd kycklingen i mjölet.
  3. Coq au vin: Hetta upp smör i en rymlig stekgryta. Stek mjölad kyckling ca 2 min per sida. Tillsätt tärnat bacon och stek ytterligare ca 2 min. Tillsätt morötter, lök, vitlök, tomatpurè, salt och lite nymald svartpeppar. Fräs ytterligare ca 2 min. Blanda ner rött matlagningsvin och låt sjuda ca 2 min. Blanda ner champinjoner, kinesisk soja, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 15 min.
  4. Potatispuré: Värm mjölk och en klick smör. Häll av potatisen och blanda ner mjölkblandningen. Vispa till en slät puré med ballongvisp eller elvisp. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  5. Finhacka färsk timjan och blanda ner i grytan. Servera coq au vin med potatispuré.