Bouillabaisse - Sydfransk fisksoppa med saffran, vitt vin och aioli
20-30
Laktosfri

Bouillabaisse - Sydfransk fisksoppa med saffran, vitt vin och aioli

Ingredienser

Allergener
  • Fisk,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar

Bouillabaisse

Bananschalottenlök
1 st
Morot
1 st
Fänkål
½ st
Röd chili
½-1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
Tomatpuré
1 förp
Saffran
1 förp
Vitt matlagningsvin
1¼ dl
Krossade tomater
1 förp
Apelsin
1 st
Vatten
4 dl
Kycklingbuljong
1 påse
Torkad timjan
1 förp
Lagerblad
1 förp
Torskfilé (Fisk)
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm

Aioli

Majonnäs (Ägg)
½ dl
Vitlök
½ klyfta
Salt
½ krm

Vitlöksbröd

Surdegsbaguette (Vete)
1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
Salt
Näringsvärde per portion
  • Energi 761 kcal
  • Fett 25 g
  • Kolhydrater 91 g
  • Protein 43 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Bouillabaisse: Hacka schalottenlök. Skala och tärna morot och fänkål. Finhacka röd chili och vitlök. 
  3. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekgryta. Fräs lök, morot och fänkål ca 3 min. Tillsätt chili (efter egen smak), vitlök, tomatpuré och saffran, fräs ytterligare ca 1 min.
  4. Tillsätt vitt matlagningsvin, krossade tomater, pressad apelsinsaft (ca 1 dl), vatten och kycklingbuljong. Krydda med torkad timjan och lagerblad. Koka upp och sjud ca 10 min. 
  5. Aioli: Blanda majonnäs, pressad vitlök och salt i en skål. 
  6. Vitlöksbröd: Dela surdegsbaguette på längden. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och gnid in brödets snittyta med pressad vitlök, olivolja och lite salt. Rosta i mitten av ugnen ca 7 min.
  7. Bouillabaisse: Skär torskfilé i mindre bitar. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Vänd försiktigt ner fisken i grytan och låt sjuda ytterligare ca 4 min, tills fisken är klar. Smaka av soppan med lite salt och nymald svartpeppar.
  8. Skär upp vitlöksbröd i grova skivor. Servera bouillabaisse med en klick aioli och vitlöksbröd.