Grekisk moussaka med linser och olivsallad
40-50
Vegetariskt

Grekisk moussaka med linser och olivsallad

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • salt
  • olivolja
  • vatten
  • svartpeppar
  • ägg
  • vetemjöl

Moussaka

Aubergine
1 st
Bakpotatis
1 st
Bakplåtspapper
2 st
Salt
2+2 krm
Olivolja

Tomat- och linssås

Rödlök
½ st
Tomat
1 st
Olivolja
1 msk
Vitlök
2 klyfta
Röda linser
50 g
Tomatpuré
½ förp
Vatten
2 dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Torkad oregano
1 tsk
Torkad timjan
1 tsk
Spiskummin
1 tsk
Flytande honung
1 förp
Salt
Svartpeppar

Grekisk besamel

Ägg (Ägg)
1 st
Olivolja
1 msk
Vetemjöl (Vete)
½ msk
Mjölk (Mjölk, Laktos)
1 ½ dl
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
½ dl
Grönsaksbuljong
½ påse
Riven mozzarella (Mjölk, Laktos)
50 g

Olivsallad

Tomat
1 st
Rödlök
½ st
Snackoliver
1 förp
Fetaost (Mjölk)
50 g
Olivolja
Näringsvärde per portion
  • Energi 849 kcal
  • Fett 51 g
  • Kolhydrater 68 g
  • Protein 31 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Moussaka: Skiva aubergine ca ½ cm. Salta med 2 krm salt. Skiva bakpotatis ca ½ cm. Lägg potatisskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Strö på 2 krm salt. Rosta potatisen högt upp i ugnen ca 20 min. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Rosta auberginen under potatisen ca 15 min. 
  3. Tomat- och linssås: Finhacka rödlök och tomat. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs lök och pressad vitlök ca 2 min. Tillsätt tomat, röda linser och tomatpuré, fräs ytterligare ca 1 min. Blanda ner vatten, grönsaksbuljong, torkad oregano, torkad timjan, spiskummin och flytande honung. Låt puttra ca 10 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  4. Grekisk besamel: Vispa sönder ägg i en skål. Hetta upp olivolja i en liten kastrull. Pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Tillsätt vispgrädde och grönsaksbuljong. Ta kastrullen från värmen och rör ner uppvispat ägg under omrörning. Rör ner riven mozzarella. 
  5. Moussaka: Varva rostad potatis med tomat- och linsås i en smord ugnsform (ca 15x20). Avsluta med rostad aubergine och häll till sist över grekisk besamel. Tillaga högt upp i ugnen ca 15 min. 
  6. Olivsallad: Klyfta tomat. Skiva rödlök tunt. Lägg i en skål och blanda med snacksoliver och smulad fetaost. Ringla över lite olivolja. Toppa med lite torkad oregano.
  7. Servera moussaka med olivsallad.