Souvlaki - grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron
30-40
Utan gluten

Souvlaki - grillade fläskkarréspett med tzatziki och citron

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • grillspett

Potatis

Potatis
400 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Souvlaki

Bladpersilja
10 g
Olivolja
2 msk
Vitlök
2 klyfta
Citron
½ st
Torkad timjan
1 förp
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Fläskkarré
300 g
Grillspett
4 st

Tzatziki

Snackgurka
1 st
Vitlök
½ klyfta
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
1 krm
Svartpeppar

Sallad

Rödlök
1 st
Isbergssallad
1 st
Bladpersilja
10 g
Citron
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 666 kcal
  • Fett 37 g
  • Kolhydrater 48 g
  • Protein 35 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Om ni vill grilla, tänd grillen.
  2. Souvlaki: Lägg bladpersilja, olivolja, pressad vitlök, pressad saft från en halv citron, torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar i en mixerbunke. Mixa ihop med stavmixer. Skär fläskkarré i bitar (ca 3x3 cm) och lägg i en bunke. Blanda ner marinaden och låt marinera minst 15 min (gärna mer).
  3. Potatis: Skär potatis i skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och nymald svartpeppar. Ringla över olivolja. Rosta mitt i ugnen ca 20 min.
  4. Tzatziki: Grovriv gurka. Pressa ur vätskan från gurkan och lägg i en skål. Blanda med pressad vitlök, matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
  5. Sallad: Finstrimla rödlök och isbergssallad. Lägg allt i en salladsskål tillsammans med plockad bladpersilja. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda ner citronskal, pressad citronsaft (ca 1 msk), olivolja, salt och lite nymald svartpeppar.
  6. Souvlaki: Trä upp det marinerade köttet på grillspett. Grilla eller stek souvlakispetten ca 4 min per sida, tills de är helt genomstekta.
  7. Klyfta resten av den använda citronen. Servera nygrillade souvlakispett med potatisskivor, tzatziki, sallad och citronklyftor.