Cilbir - Turkiska ägg med chiliolja, vitlöksyoghurt, tabbouleh och pitabröd
20-30
Vegetariskt

Cilbir - Turkiska ägg med chiliolja, vitlöksyoghurt, tabbouleh och pitabröd

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sesamfrön,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • salt
  • neutral olja
  • vatten
  • ättiksprit (12%)
  • olivolja

Till servering

Bulgur (Vete)
125 g
Pitabröd (Vete)
½ förp

Vitlöksyoghurt

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Vitlök
½-1 klyfta
Salt
1 krm

Chiliolja

Neutral olja
2 msk
Chili flakes
1 förp
Sesamfrön (Sesamfrön)
1 förp
Spiskummin
1 förp
Salt
½ krm

Pocherade ägg

Vatten
½ dl
Ättiksprit (12%)
½ dl
Ägg (Ägg)
2 st

Tabbouleh

Gurka
1 st
Tomat
1 st
Rödlök
1 st
Bladpersilja
20 g
Koriander
20 g
Citron
1 st
Olivolja
Salt
2 krm
Näringsvärde per portion
  • Energi 748 kcal
  • Fett 31 g
  • Kolhydrater 89 g
  • Protein 28 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Koka bulgur och tillaga pitabröd enligt anvisning på förpackningarna.
  3. Vitlöksyoghurt: Blanda matyoghurt, pressad vitlök och salt i en liten skål.
  4. Chiliolja: Hetta upp neutral olja i en liten kastrull. Tillsätt chili flakes, sesamfrö, spiskummin och salt. Fräs ca ½ min, det får inte bli bränt. Dra från värmen.
  5. Pocherade ägg: Häll kallt vatten och ättiksprit (12%) i en skål. Knäck ner äggen i skålen. Låt stå ca 10 min.
  6. Tabbouleh: Skär gurka och tomat i små tärningar. Finhacka rödlök, bladpersilja och koriander. Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Lägg allt i en salladsskål och blanda med olivolja och salt. Smaka av med lite pressad saft från den använda citronen.
  7. Pocherade ägg: Koka upp 5 dl vatten i en liten kastrull. Tillsätt äggen (inklusive ätiiksvattnet) till kastrullen. Låt sjuda 3-4 min. Plocka försiktigt upp äggen, de ska kännas mjuka.
  8. Bred ut vitlöksyoghurt i botten på en tallrik. Lägg de pocherade äggen på yoghurten och ringla sedan chiliolja över alltihop. Servera tillsammans med bulgur, tabbouleh och pitabröd.