Rostad gazpacho med fetaost, gräslök och surdegsbröd
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Mjölk,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- vitvinsvinäger
- olivolja
- socker
- salt
- svartpeppar
- vatten
Gazpacho
Röd paprika
1 st
Cocktailtomater
250 g
Vitlök
1 klyfta
Gul lök
1 st
Kons. körsbärstomater
1 förp
Gurka
½ st
Vitvinsvinäger
1 msk
Olivolja
½ msk
Chipotlekrydda
½ tsk
Socker
½ tsk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
Vatten
½ dl
Till servering
Surdegspavé (Vete)
1 st
Gräslök
20 g
Fetaost (Mjölk)
50 g
Frömix, (20 g)
½ förp
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
Tips från kocken:
Är det en varm sommardag, låt den svalna helt och mixa soppan med några isbitar.
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Gazpacho: Halvera och ta bort kärnhuset ur röd paprika. Halvera cocktailtomat och hacka vitlök och gul lök. Lägg allt i en rymlig ugnsform (ca 20x30 cm) tillsammans med konserverade körsbärstomater och rosta högt upp i ugnen ca 15 min. Ta ut och låt svalna något (se tips!).
- Till servering: Tillaga surdegspavé enligt anvisning på förpackningen. Strimla gräslök och tärna fetaost.
- Hetta upp en torr och het stekpanna och rosta frömix, tills det har fått fin färg.
- Gazpacho: Skär gurka i mindre bitar och lägg i en bunke med höga kanter. Tillsätt de rostade grönsakerna, vitvinsvinäger, olivolja, chipotlekrydda, socker, salt, lite nymald svartpeppar och vatten. Mixa ihop med stavmixer och smaka av med lite vitvinsvinäger och salt.
- Servera gazpacho i djupa skålar och toppa med fetaost, frömix och gräslök. Servera med surdegspavé.