Citronrisotto med salviarostad blomkål och brynt hasselnötssmör
25-35
Utan gluten
Vegetariskt

Citronrisotto med salviarostad blomkål och brynt hasselnötssmör

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
  • smör

Salviarostad blomkål

Blomkål
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Torkad salvia
1 msk

Citronrisotto

Vatten
7 dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Gul lök
1 st
Vitlök
2 klyfta
Olivolja
Risottoris
150 g
Citron
1 st
Tanelli hårdost (Mjölk, Laktos)
1 st
Salt
Svartpeppar

Krispig sallad

Ruccola
30 g
Sugarsnaps
1 förp
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Brynt hasselnötssmör

Smör (Mjölk)
30 g
Hasselnötter (Hasselnötter)
40 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 679 kcal
  • Fett 31 g
  • Kolhydrater 80 g
  • Protein 20 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Salviarostad blomkål: Skär blomkål i fyra kvartar och lägg i en ugnsform. Blanda med olivolja, torkad salvia, salt och nymald svartpeppar. Baka mitt i ugnen ca 20 min, tills blomkålen känns mjuk. 
  3. Förberedelse citronrisotto: Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Finhacka gul lök och vitlök. Finriv tanelli hårdost.
  4. Citronrisotto: Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och fräs lök, vitlök och risottoris ca 3 min. Späd riset med den varma buljongen, lite i taget. När buljongen kokat in, tillsätt mer och fortsätt så tills all buljong kokat in eller riset känns mjukt. Rör om då och då.
  5. Krispig sallad: Finstrimla sugarsnaps. Lägg i en skål tillsammans med ruccola och blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.
  6. Brynt hasselnötssmör: Grovhacka hasselnötter. Smält smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg och nötaktig doft är det klart. Tillsätt hasselnötter och dra kastrullen från värmen.
  7. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Ta risotton från värmen och blanda ner riven tanelliost, citronskal och pressad citronsaft (ca 2 msk). Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  8. Servera citronrisotto med salviarostad blomkål, krispig sallad och brynt hasselnötssmör.