Klassiska köttbullar med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon
30-40
2,3 kg CO2e

Klassiska köttbullar med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • socker
  • ättiksprit (12%)
  • vatten
  • smör
  • mjölk
  • ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral olja
  • vetemjöl

Pressgurka

Socker
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Vatten
3 msk
Gurka
1 st

Köttbullar

Gul lök
1 st
Smör (Mjölk)
Ströbröd (Vete)
½ förp
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Ägg (Ägg)
1 st
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Blandfärs
250 g
Neutral olja

Gräddsås

Vetemjöl (Vete)
2 tsk
Vatten
2 dl
Smör (Mjölk)
Kinesisk soja (Sojabönor, Vete)
1 tsk
Köttbuljong
½ påse
Vispgrädde (Mjölk, Laktos)
½ dl
Socker
½ tsk

Till servering

Potatis
400 g
Rårörda lingon
100 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 800 kcal
  • Fett 35 g
  • Kolhydrater 87 g
  • Protein 34 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Pressgurka: Blanda socker, ättiksprit och vatten i en bunke. Rör så att sockret löser sig. Hyvla tunna skivor av gurka med en osthyvel eller mandolin och blanda ner i bunken. Låt dra minst 15 min.
  3. Köttbullar: Finhacka gul lök. Bryn löken i en stekpanna med smör tills den är mjuk. Lägg över i en bunke och låt svalna något. Tillsätt ströbröd, mjölk, ägg, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda runt och låt svälla någon minut. Blanda ner blandfärs och forma smeten till ca 12 köttbullar.
  4. Hetta upp neutral olja och en klick smör i en stekpanna. Bryn köttbullarna runtom tills de fått fin färg, ca 5 min. Lägg upp köttbullarna på ett fat och täck med folie. Låt stekpannan stå till gräddsåsen. 
  5. Gräddsås: Smält en klick smör i den använda stekpannan. Blanda ner vetemjöl och vispa ner vatten, kinesisk soja, smulad köttbuljong och vispgrädde. Låt sjuda ca 3 min. 
  6. Köttbullar i gräddsås: Lägg ner de stekta köttbullarna (inklusive eventuell steksky som bildats på fatet) och låt allt sjuda på medelvärme under lock ca 7 min, tills köttbullarna är helt genomstekta.
  7. Servera köttbullar i gräddsås med kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.