Asiatisk linsgryta med spenat, äpple och basmatiris
Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se
Ingredienser
2 pers
Allergener
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- neutral olja
- vatten
- salt
- svartpeppar
- bakplåtspapper
Asiatisk linsgryta
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Rött äpple
1 st
Neutral olja
1 tsk
Coconut cream
½ förp
Vatten
½ dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Röda linser
1 dl
Krossade tomater
1 förp
Babyspenat
65 g
Ingefära
½ bit
Lime
1 st
Chili flakes
1 krm
Salt
Svartpeppar
Basmatiris
Basmatiris
1 dl
Ugnsrostad blomkål
Blomkål
½ st
Bakplåtspapper
1 st
Neutral olja
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
- Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
- Förberedelser: Finhacka gul lök och vitlök. Skär rött äpple i små tärningar.
- Asiatisk linsgryta: Hetta upp neutral olja i en stekgryta. Fräs gul lök ca 3 min. Tillsätt vitlök, äpple, coconut cream, vatten och grönsaksbuljong. Koka upp och sjud ca 5 min.
- Blanda ner röda linser och krossade tomater, koka upp och sjud ca 15 min, tills linserna är mjuka. Rör om då och då, späd eventuellt med lite vatten om vätskan kokat in.
- Basmatiris: Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
- Ugnsrostad blomkål: Dela blomkål i mindre buketter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med neutral olja, lite salt och nymald svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 15 min, tills blomkålen är mjuk och fått fin färg.
- Asiatisk linsgryta: Skölj lime i ljummet vatten och finriv skalet. Skala och finriv ingefära ca 1 msk. Hacka babyspenat.
- Tillsätt limeskal, ingefära, babyspenat och chili flakes till grytan. Smaka av med lite salt, nymald svartpeppar och pressad limesaft.
- Servera asiatisk linsgryta med ugnsrostad blomkål och basmatiris.