Kycklingfilé med rotsellericrème, rostade rotfrukter och timjansky
Laktosfri

Kycklingfilé med rotsellericrème, rostade rotfrukter och timjansky

4.38 (982)
Under 40 min
11 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Mjölk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Selleri
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • smör
  • vetemjöl
  • socker
  • balsamvinäger
  • vatten
Potatis
400 g
Morot
2 st
Rotselleri
150 g
(Selleri)
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Rödlök
1 st
Bladpersilja
20 g
Rotselleri
150 g
(Selleri)
Smör
35 g
(Mjölk)
Salt
Kycklingfilé
300 g
Torkad timjan
1 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Torkad timjan
1 tsk
Socker
½ msk
Balsamvinäger
½ msk
Kinesisk soja
1 tsk
(Sojabönor, Vete)
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
½ påse
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 562 kcal
  • Fett: 20 g
  • Kolhydrater: 55 g
  • Protein: 41 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Halvera potatis. Skala och skär morot och rotselleri i grova bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen ca 15 min. Klyfta rödlök och blanda med de rostade rotfrukterna. Rosta allt ytterligare ca 10 min.
 Skala och skär rotselleri i mindre bitar. Koka mjuka i en liten kastrull med lättsaltat vatten.
 Smält smör i en liten kastrull. När smöret "tystnar" börjar det att brynas, vispa då hela tiden. När det har en gyllenbrun färg och nötaktig doft är det klart. Häll av rotsellerin och lägg i en mixerbunke. Tillsätt det brynta smöret och mixa helt slät med stavmixer. Smaka av med salt.
Krydda kycklingfilé med torkad timjan, salt och nymald svartpeppar. Stek kycklingen ca 2 min per sida i en stekpanna med lite smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart längst ner i ugnen ca 10 min, tills kycklingen är helt genomstekt. Låt stekpannan stå till skysåsen.
Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner vetemjöl, torkad timjan, socker, balsamvinäger, kinesisk soja, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
Blanda de rostade rotfrukterna med bladpersilja. Servera till kycklingfilé, timjansky och rotsellericrème.
Smaklig måltid!