Smörstekt kolja med pepparrotssås, dill, spetskål och citron

Smörstekt torsk med pepparrotssås

dill, spetskål och citron
4.25 (230)
Under 40 min
10 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Fisk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Smör
  • vetemjöl
  • vatten
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar
Smör
1 msk
(Mjölk)
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Vatten
2 dl
Vispgrädde
½ dl
(Mjölk, Laktos)
Vitvinsvinäger
½ msk
Grönsaksbuljong
½ påse
Pepparrot
¼ st
Salt
Spetskål
1 st
Citron, zest
1 st
Dill
20 g
Smör
(Mjölk)
Salt
Svartpeppar
Koljafilé
300 g
(Fisk)
Salt
2 krm
Vetemjöl
Smör
(Mjölk)
Potatis
400 g
Pepparrot
½ st
Citron
1 st
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 603 kcal
  • Fett: 28 g
  • Kolhydrater: 51 g
  • Protein: 36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.
Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner vatten, grädde (lite i taget), vitvinsvinäger och grönsaksbuljong. Sjud ca 5 min. Skala och finriv pepparrot. Tillsätt riven pepparrot. Koka upp och smaka av med salt. Späd eventuellt med lite vatten om såsen blir för tjock.
 Skär spetskål i grova bitar. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Grovhacka dill. 
 Skär koljafilé i portionsbitar och krydda med salt. Häll vetemjöl på en tallrik och vänd fisken i mjölet. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och stek fisken ca 2 min per sida, tills den är klar. Lägg över fisken på ett fat, men låt stekpannan stå till spetskålen.
 Tillsätt en klick smör till den använda stekpannan. Stek spetskål ca 2 min. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Blanda ner citronzest och dill vid servering.
Klyfta den använda citronen och finriv pepparrot. Servera smörstekt kolja med pepparrotssås, spetskål, kokt potatis, citronklyfta och pepparrot.
Smaklig måltid!