Souvlaki med grekisk sallad pommes och tzatziki
Utan gluten

Souvlaki med grekisk sallad pommes och tzatziki

Nytt recept
Under 40 min
14 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • flingsalt
  • grillspett
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • vitlök
Potatis
450 g
Olivolja
Salt
2 krm
Bakplåtspapper
1 st
Citron
1 st
Olivolja
¾ msk
Vitlök
1-2 klyfta
Torkad oregano
1 tsk
Torkad rosmarin
½ tsk
Svartpeppar
Fläskkotlett
300 g
Salt
½ tsk
Grillspett
4 st
Gurka
⅔ st
Salt
1 krm
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Vitlök
½-1 klyfta
Svartpeppar
Tomat
1 st
Gurka
⅓ st
Rödlök
1 st
Snacksoliver
½ förp
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
1 msk
Flingsalt
Svartpeppar
Fetaost
50 g
(Mjölk, Laktos)
Torkad oregano
Näringsinnehåll per portion
Energi:
627 kcal
Fett:
29 g
Kolhydrater:
48 g
Protein:
43 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Tips från kocken:

Har du bråttom? Skär potatisen i klyftor.

Vill du grilla? Tänd grillen! Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Lägg grillspett av trä i blöt.
 Skölj citron i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa saften från halva citronen i en bunke. Tillsätt olivolja, pressad vitlök, torkad oregano, torkad rosmarin och svartpeppar.
 Skär fläskkotlett i mindre bitar, ca 2x2 cm. Lägg köttet i bunken med marinaden. Låt marinera minst 15 min. Fördela köttet på 4 st grillspett.
 Skär potatis i pommes frites-stora strimlor (se tips!). Lägg potatisstrimlorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och salt, tillaga högt upp i ugnen ca 20 min, tills de fått fin färg. Rör om efter halva tillagningstiden.
 Grovriv gurka och lägg i ett durkslag, krydda med lite salt. Krama ur vätska och lägg gurkan i en skål. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök och lite nymald svartpeppar. Smaka av med lite salt. 
 Skär tomat och gurka i mindre bitar. Skiva rödlök tunt. Grovhacka oliver. Lägg allt i en salladsskål. Blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite flingsalt och nymald svartpeppar. Smula över fetaost och lite torkad oregano.
 Grilla souvlakispetten ca 3 min per sida (runt om), tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C). Toppa med det rivna citronskalet och krydda med salt. Om du inte grillar så går det lika bra att steka köttet i en stekpanna.
Klyfta resten av citronen. Servera nygrillat souvlakispett med pommes, grekisk sallad, tzatziki och citronklyfta.
Smaklig måltid!