Utan gluten
Souvlaki med grekisk sallad pommes och tzatziki
Nytt recept
Under 40 min
14 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Bakplåtspapper
- flingsalt
- grillspett
- olivolja
- rödvinsvinäger
- salt
- svartpeppar
- vitlök
Potatis
450 g
Olivolja
Salt
2 krm
Bakplåtspapper
1 st
Citron
1 st
Olivolja
¾ msk
Vitlök
1-2 klyfta
Torkad oregano
1 tsk
Torkad rosmarin
½ tsk
Svartpeppar
Fläskkotlett
300 g
Salt
½ tsk
Grillspett
4 st
Gurka
⅔ st
Salt
1 krm
Matyoghurt
1 dl
Vitlök
½-1 klyfta
Svartpeppar
Tomat
1 st
Gurka
⅓ st
Rödlök
1 st
Snacksoliver
½ förp
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
1 msk
Flingsalt
Svartpeppar
Fetaost
50 g
Torkad oregano
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 627 kcal
- Fett:
- 29 g
- Kolhydrater:
- 48 g
- Protein:
- 43 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Tips från kocken:
Har du bråttom? Skär potatisen i klyftor.
Vill du grilla? Tänd grillen! Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Lägg grillspett av trä i blöt.
Skölj citron i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa saften från halva citronen i en bunke. Tillsätt olivolja, pressad vitlök, torkad oregano, torkad rosmarin och svartpeppar.
Skär fläskkotlett i mindre bitar, ca 2x2 cm. Lägg köttet i bunken med marinaden. Låt marinera minst 15 min. Fördela köttet på 4 st grillspett.
Skär potatis i pommes frites-stora strimlor (se tips!). Lägg potatisstrimlorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och salt, tillaga högt upp i ugnen ca 20 min, tills de fått fin färg. Rör om efter halva tillagningstiden.
Grovriv gurka och lägg i ett durkslag, krydda med lite salt. Krama ur vätska och lägg gurkan i en skål. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök och lite nymald svartpeppar. Smaka av med lite salt.
Skär tomat och gurka i mindre bitar. Skiva rödlök tunt. Grovhacka oliver. Lägg allt i en salladsskål. Blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite flingsalt och nymald svartpeppar. Smula över fetaost och lite torkad oregano.
Grilla souvlakispetten ca 3 min per sida (runt om), tills köttet är helt genomstekt (innertemp 72°C). Toppa med det rivna citronskalet och krydda med salt. Om du inte grillar så går det lika bra att steka köttet i en stekpanna.
Klyfta resten av citronen. Servera nygrillat souvlakispett med pommes, grekisk sallad, tzatziki och citronklyfta.
Smaklig måltid!