Rostad palsternackssoppa med persilja och surdegsbaguette
Vegetariskt

Rostad palsternackssoppa

med persilja och surdegsbaguette
3.9 (124)
Under 40 min
10 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • vatten
Palsternacka
250 g
Gul lök
½ st
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Vatten
4 dl
Vitt matlagningsvin
1 dl
Grönsaksbuljong
1 påse
Vispgrädde
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Surdegsbaguette
¼ st
(Vete)
Tanelli hårdost
1 st
(Mjölk, Laktos)
Olivolja
Surdegsbaguette
¾ st
(Vete)
Palsternacka
50 g
Bladpersilja
20 g
Olja
Näringsinnehåll per portion
Energi:
653 kcal
Fett:
25 g
Kolhydrater:
90 g
Protein:
17 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skala och skär palsternacka och gul lök i mindre bitar. Lägg palsternacka och lök på en halvan av en ugnsplåt med bakplåtspapper och blanda med lite neutral olja. Rosta högt upp i ugnen ca 25 min. 
Skär 1/4 av baguetten i tärningar. Finriv tanelli-ost. Ta ut ugnsplåten med palsternackan när det återstår ca 10 min. Lägg brödtärningarna på den tomma halvan och blanda med lite olivolja och riven ost. Sätt tillbaka in i ugnen och rosta ca 10 min, rör om brödbitarna efter halva tiden.
Tillaga resten av baguetten enligt anvisningen på förpackningen.
Skiva tunna strimlor av palsternacka med hjälp av en potatisskalare. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. Stek palsternackan gyllene ca 1 min per sida. Ta upp och låt rinna av på en tallrik med lite hushållspapper. 
 Koka upp vatten, vitt matlagningsvin och grönsaksbuljong i en rymlig kastrull. 
När palsternackan och löken fått lite färg och mjuknat i ugnen. Lägg palsternacka och lök i kastrullen med buljongen och tillsätt grädde. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Koka upp och sjud ca 3 min. Mixa slät med en stavmixer. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Strimla bladpersilja. Servera soppan i två djupa tallrikar. Toppa med krutonger, persilja och palsternackschips. Servera med surdegsbaguette.
Smaklig måltid!