Risotto mantecato - krämig risotto med spenat, citron och broccoli
Utan gluten
Laktosfri

Risotto mantecato - krämig risotto med spenat, citron och broccoli

Nytt recept
Under 45 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • smör (rumsvarmt)
  • svartpeppar
  • vatten
  • vitlök
  • vitvinsvinäger
Vatten
6 dl
Vitvinsvinäger
1 msk
Grönsaksbuljong
1 påse
Broccoli
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
½ msk
Vitlök
1 klyfta
Salt
2 krm
Svartpeppar
Bananschalottenlök
1 st
Citron
½ st
Babyspenat
45 g
Olivolja
Vitlök
1 klyfta
Risottoris
150 g
Smör (rumsvarmt)
25 g
(Mjölk)
Riven parmesan
25 g
(Mjölk)
Salt
Svartpeppar
Babyspenat
20 g
Riven parmesan
25 g
(Mjölk)
Näringsinnehåll per portion
Energi:
565 kcal
Fett:
23 g
Kolhydrater:
69 g
Protein:
21 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
 Koka upp vatten, vitvinsvinäger och smulad grönsaksbuljong i en kastrull.
Hacka bananschalottenlök. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg ca 45 g babyspenat och ½ dl buljong i en mixerbunke och mixa slätt med stavmixer. Finhacka babyspenaten om du saknar stavmixer.
Skär broccoli i större klyftor. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, pressad vitlök, salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga högt upp i ugnen ca 15 min. 
 Hetta upp lite olivolja i en stekgryta. Fräs hackad lök, pressad vitlök och risottoris ca 2 min. Späd riset med den varma buljongen, lite i taget. När buljongen kokat in, tillsätt mer och fortsätt så tills all buljong kokat in, ca 22 min. Rör om då och då. Tillsätt den mixade babyspenaten och sjud ytterligare ca 5 min tills riset känns mjukt.
Ta risotton från värmen och rör ner citronskal, smör och riven parmesan. Smaka av med lite salt, nymald svartpeppar och pressad citronsaft (ca 2 tsk).
Servera krämig risotto med bakad broccoli. Toppa med babyspenat och resten av den rivna parmesanen. 
Smaklig måltid!