Orientaliska nötfärsbullar med baba ganoush och rostade sesamfrön
Laktosfri

Orientaliska nötfärsbullar med baba ganoush och rostade sesamfrön

3.75 (138)
Under 45 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Sojabönor
    ·
  • Sesamfrön
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Flytande honung
  • olivolja
  • salt
  • sambal oelek
  • ströbröd
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • vatten
  • vitlök
  • vitvinsvinäger
Bulgur
125 g
(Vete)
Aubergine
1 st
Olivolja
1 tsk
Salt
Vitvinsvinäger
1 tsk
Vitlök
1 klyfta
Svartpeppar
Sesamfrön
2 msk
(Sesamfrön)
Morötter
300 g
Vitvinsvinäger
1 msk
Flytande honung
1 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar
Nötfärs
250 g
Ströbröd
¼ dl
Vatten
½ dl
Kinesisk soja
½ tsk
(Sojabönor, Vete)
Tomatpuré
½ msk
Sambal oelek
½ tsk
Vitlök
1 klyfta
Malen ingefära
½ tsk
Malen kardemumma
½ tsk
Malen koriander
½ tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Olivolja
Näringsinnehåll per portion
Energi:
648 kcal
Fett:
26 g
Kolhydrater:
66 g
Protein:
37 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Halvera aubergine på längden och lägg i en ugnsform. Pensla snittytan med lite olivolja och strö över lite salt. Rosta i ugnen ca 25 min, tills auberginen är mjuk. 
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Rosta sesamfrön i en torr het stekpanna, tills de har fått en gyllene färg. Rör runt så att fröna inte bränns. Lägg åt sidan. Skala och skiva morötter tunt på längden med mandolin eller osthyvel (grovriv moroten om du tycker det tar för lång tid). Lägg allt i en bunke och blanda ner vitvinsvinäger, flytande honung, salt, lite nymald svartpeppar och de rostade sesamfröna (spara lite till servering). 
Lägg ströbröd i en rymlig bunke. Blanda ner vatten, kinesisk soja, tomatpuré, sambal oelek, pressad vitlök, malen ingefära, malen kardemumma, malen koriander, salt och lite nymald svartpeppar. Blanda ner nötfärs. Rulla till ca 12 köttbullar.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek nötfärsbullarna ca 7 min runt om, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Lägg den rostade auberginen, 1 tsk olivolja, vitvinsvinäger, pressad vitlök och lite salt i en mixerbunke. Mixa till en slät röra med stavmixer. Smaka av med salt och lite nymald svartpeppar. 
Servera orientaliska nötfärsbullar med baba ganoush, bulgur och morotssallad. Toppa med rostade sesamfrön!
Smaklig måltid!