Lättbakad lax med krämig saffranssås och persiljestekt fänkål

Lättbakad lax med krämig saffranssås och persiljestekt fänkål

3.89 (268)
Under 35 min
9 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Fisk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • salt
  • smör
  • svartpeppar
  • vatten
  • vetemjöl
  • vitlök
  • vitvinsvinäger
Delikatesspotatis
450 g
Bananschalottenlök
½ st
Vitlök
1 klyfta
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
½ msk
(Vete)
Vitvinsvinäger
½ msk
Saffran
1 förp
Vatten
1 ¾ dl
Vispgrädde
¼ dl
(Mjölk, Laktos)
Kycklingbuljong
½ påse
Svartpeppar
Laxfilé
300 g
(Fisk)
Salt
2 krm
Svartpeppar
Fänkål
1 st
Bananschalottenlök
½ st
Kruspersilja
20 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
Energi:
507 kcal
Fett:
24 g
Kolhydrater:
41 g
Protein:
33 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 140°C (varmluft) eller 150°C (vanlig).
Koka delikatesspotatis i lättsaltat vatten.
Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Fräs i en liten kastrull med lite smör ca 1 min. Pudra ner vetemjöl. Blanda ner vitvinsvinäger, saffran, vatten, vispgrädde och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 10 min. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med lite nymald svartpeppar.
Skär laxfilé i portionsbitar. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar på "köttsidan". Lägg laxbitarna i en smord ugnsform med skinnsidan upp. Tillaga mitt i ugnen ca 15-17 min (beroende på fiskens tjocklek).
 Finstrimla fänkål och bananschalottenlök. Grovhacka kruspersilja. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs fänkålen ca 2 min. Tillsätt lök och fräs ytterligare 1 min. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Dra från värmen och blanda ner persilja.
Dra försiktigt av skinnet från laxen. Servera ugnsbakad lax med nykokt potatis, krämig saffranssås och persiljestekt fänkål.
Smaklig måltid!