Köttbullar med svampsås och timjanbakat äpple

Köttbullar med svampsås

och timjanbakat äpple
Nytt recept
Under 40 min
14 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Svaveldioxid
    ·
  • Senap
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Flytande honung
  • mjölk
  • olja
  • rödvinsvinäger
  • salt
  • smör
  • socker
  • ströbröd
  • svartpeppar
  • vetemjöl
Rött äpple
1 st
Rödvinsvinäger
Flytande honung
½ msk
Salt
Torkad timjan
½ tsk
Skogschampinjoner
125 g
Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
2 klyfta
Smör
(Mjölk)
Vetemjöl
2 tsk
(Vete)
Gräddmjölk
3 dl
(Mjölk, Laktos)
Kycklingbuljong
½ påse
Socker
½ tsk
Kinesisk soja
1 tsk
(Sojabönor, Vete)
Rödvinsvinäger
2 tsk
Bananschalottenlök
1 st
Nötfärs
250 g
Salt
½ tsk
Torkad timjan
½ tsk
Dijonsenap
½ msk
(Svaveldioxid, Senap)
Svartpeppar
Ströbröd
2 msk
Mjölk
3 msk
(Mjölk)
Olja
Småpotatis
450 g
Mâchesallad
65 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
Energi:
678 kcal
Fett:
28 g
Kolhydrater:
69 g
Protein:
38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Koka småpotatis mjuk i lättsaltat vatten. 
Halvera rött äpple och skär bort kärnhuset. Lägg äpplet i en ugnsfast form och gnid in snittytan med rödvinsvinäger. Ringla över honung. Krydda med salt och torkad timjan. Baka i ugnen ca 30 min.
Kvarta skogschampinjoner. Finhacka bananschalottenlök och vitlök. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek svampen ca 2 min. Tillsätt löken och vitlöken och stek ytterligare ca 1 min. 
Lägg över svampen i en kastrull. Pudra över vetemjöl och rör om. Blanda ner gräddmjölk (lite i taget), smulad kycklingbuljong, socker och kinesisk soja. Koka upp och sjud ca 5 min. Smaka av rödvinsvinäger.
Finhacka bananschalottenlök. Lägg i en bunke och tillsätt nötfärs, salt, torkad timjan, dijonsenap, nymald svartpeppar, ströbröd och mjölk. Blanda ordentligt och forma färsen till ca 12 köttbullar. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek köttbullarna ca 7 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Blanda mâchesallad med lite rödvinsvinäger, salt och nymald svartpeppar. Servera nystekta köttbullar med timjanbakat äpple, svampsås, kokt potatis och mâchesallad.
Smaklig måltid!