Chokladmoussetårta på mandelbotten med riven choklad och apelsinsallad

Chokladmoussetårta på mandelbotten med riven choklad och apelsinsallad

Rätten saknar betyg
Under 90 min
10 Ingredienser

Ingredienser

8 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Nötter
    ·
  • Ägg
    ·
  • Mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • smör till formen
  • socker
Mandelmassa
200 g
(Nötter)
Ägg
2 st
(Ägg)
Bakplåtspapper
1 st
Smör till formen
ca 1 msk
(Mjölk)
Äggulor
2 st
(Ägg)
Äggvitor
2 st
(Ägg)
Mörk choklad
180 g
(Laktos)
Vispgrädde
2 ½ dl
(Mjölk, Laktos)
Socker
½ tsk
Lime
1 st
Apelsin
3 st
Mandelspån
50 g
(Mandel)
Mörk choklad
20 g
(Laktos)
Näringsinnehåll per portion
Energi:
472 kcal
Fett:
36 g
Kolhydrater:
27 g
Protein:
11 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Tips från kocken:

Om det blir det tårta över så går den utmärkt att frysa in!

Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
 Grovriv mandelmassa och lägg i en bunke. Knäck ner äggen och vispa ihop till en smet (gärna med elvisp).
Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Smörj formen med lite smör. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.
 Separera äggulor och äggvitor. Hacka mörk choklad och lägg i en skål. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Ta skålen från värmen och rör ner äggulorna och ½ dl vispgrädde. Låt svalna något, ca 5 min. 
Vispa resten av grädden (inte för hårt). Vänd varsamt ner lite grädde i taget i moussefyllningen.
Vispa ihop äggvitorna med socker i en bunke till en fast maräng. Vänd ner i moussen, gärna med slickepott. Häll moussen över mandelbottnen. Ställ in i kylen och låt stå kallt, gärna minst 2 timmar. 
 Skölj limen i ljummet vatten och finriv skalet. Skala apelsiner med en liten vass kniv och skär ut skinnfria klyftor. Lägg dem i en skål och blanda med det rivna limeskalet och pressad limesaft. 
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta mandelspånen tills de är gyllenbruna. Finriv eller hyvla resten av chokladen. 
Lägg upp tårtan på ett serveringsfat och toppa med choklad och mandelspån. Servera med apelsinsallad. 
Smaklig måltid!