Donburi med ponzubakad lax, ingefärsgurka och avokado

Japan

Laktosfri

Donburi med ponzubakad lax

ingefärgurka och avokado
4.29 (96)
Under 40 min
10 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Fisk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Sesamfrön
    ·
  • Ägg
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Vitvinsvinäger
  • socker
  • salt
  • vatten
  • ättiksprit (12%)
Vitvinsvinäger
1 msk
Socker
1 tsk
Salt
1 krm
Risottoris
150 g
Vatten
2 ½ dl
Ingefära
1 bit
Vatten
2 msk
Ättiksprit (12%)
1 msk
Socker
2 msk
Gurka
1 st
Majonnäs
½ dl
(Ägg)
Ponzu
2 msk
(Sojabönor, Vete)
Laxfilé
2 st
(Fisk)
Salt
1 krm
Ponzu
½ förp
(Sojabönor, Vete)
Sesamfrön
1 förp
(Sesamfrön)
Rödkål
125 g
Avokado
1 st
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 1036 kcal
  • Fett: 56 g
  • Kolhydrater: 94 g
  • Protein: 38 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 125°C (varmluft) eller 140°C (vanlig).
 Blanda vitvinsvinäger, socker och salt i en skål.
 Tvätta ris under kallt rinnande vatten ca 5 min. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp riset, sänk sedan värmen till låg temperatur. Koka under lock ca 12 min, tills riset känns mjukt.
Lägg riset i en bunke och låt svalna något. Blanda ner rismarinaden med en slickepott. Blanda försiktigt så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut.
 Skala och finhacka ingefära. Blanda ihop vatten, ättika, socker och ingefära i en bunke. Hyvla gurka med mandolin (har ni ingen mandolin, skär så tunt som möjligt med en vass kniv). Blanda ner i bunken och låt marinera minst 15 min.
 Blanda majonnäs och ponzu i en liten skål.
 Lägg laxfiléer i en smord ugnsform. Krydda med salt och stryk på resten av ponzusåsen. Tillaga mitt i ugnen ca 12 min.
 Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål. Finstrimla rödkålen eller hyvla den tunt på mandolin (lägg gärna kålen i iskallt vatten en stund innan servering så blir den extra krispig!). Tärna avokadon.
Lägg upp ris i skålar. Ringla över ponzumajonnäs och strö på rostade sesamfrön. Toppa med ponzumarinerad lax, rödkål, avokado och ingefärspicklad gurka. Servera direkt!
Smaklig måltid!