Utan gluten
Citron- och dillbakad lax med potatispuré och spetskål
4.22 (1141)
Under 35 min
5 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Mjölk·
- Fisk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Salt
- svartpeppar
- smör
- flytande honung
- mjölk
Citron
1 st
Dill
20 g
Laxfilé
300 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Spetskål
1 st
Smör
Flytande honung
1 msk
Salt
Svartpeppar
Mospotatis
450 g
Mjölk
¾ dl
Smör
1 msk
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 561 kcal
- Fett: 25 g
- Kolhydrater: 53 g
- Protein: 32 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Halvera citronen. Strimla dillstjälkarna och grovhacka resten av dillen.
Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten. För snabbare tillagning, halvera potatisen.
Skär laxfilé i portionsbitar. Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Strö över citronskal och de strimlade dillstjälkarna (spar resten av dillen till serveringspunkten). Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 10 min, tills den är klar.
Skär spetskål i grova bitar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek spetskålen ca 5 min. Tillsätt flytande honung, lite salt, nymald svartpeppar och pressad saft från halva den använda citronen (ca 1 msk). Stek ytterligare ca 2 min. Klyfta resten av citronen.
Häll av potatisen och blanda med mjölk och rumstempererat smör. Vispa till en puré med elvisp. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Blanda den hackade dillen med spetskålen. Servera ugnsbakad lax med potatispuré, spetskål och citronklyfta.
Smaklig måltid!