Bouillabaisse - Fiskgryta med saffran, vitt vin och surdegsbaguette

Bouillabaisse - Fiskgryta med saffran, vitt vin och surdegsbaguette

4.34 (100)
Under 40 min
12 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Fisk
    ·
  • Svaveldioxid
    ·
  • Korn
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • vitlök
  • vitvinsvinäger
Apelsin
½ st
Olivolja
½ msk
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Vitvinsvinäger
½ tsk
Vitlök
½ klyfta
Salt
1 krm
Svartpeppar
Gul lök
1 st
Vitlök
2 klyfta
Fänkål
1 st
Bladpersilja
20 g
Olivolja
1 msk
Salt
Torkad timjan
1 tsk
Saffran
1 förp
Tomatpuré
1 msk
Vitt matlagningsvin
2 dl
(Svaveldioxid)
Kons. körsbärstomater
1 förp
Kycklingbuljong
1 påse
Svartpeppar
Torskfilé
300 g
(Fisk)
Surdegsbaguette
1 st
(Korn, Vete)
Näringsinnehåll per portion
Energi:
706 kcal
Fett:
18 g
Kolhydrater:
90 g
Protein:
46 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig). Baka surdegsbaguette till servering.
Tvätta apelsinen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet (det vita smakar beskt). Lägg skalet i en liten skål och blanda ner olivolja, matyoghurt, vitvinsvinäger, pressad vitlök, salt och nymald svartpeppar.
Finhacka gul lök och skiva vitlök tunt. Tärna fänkål (ca 1x1 cm). Plocka bladen från bladpersiljan. Grovstrimla bladen och finhacka stjälkarna. Pressa saft från den använda apelsinen (ca ½ dl), spara till punkt 5.
Hetta upp olivolja i en stekgryta och fräs lök, vitlök, fänkål, persiljestjälkar, lite salt och torkad timjan ca 3 min. 
Rör ner saffran, tomatpuré, apelsinsaft, vitt vin, konserverade körsbärstomater, smulad kycklingbuljong och nymald svartpeppar. Koka ca 10 min under lock.
Torka av torskfilé med hushållspapper. Skär fisken i grytbitar och krydda med lite salt. Vänd ner i grytan och sjud ca 4 min, tills fisken är klar. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Toppa bouillabaisse med grovstrimlad persilja. Servera med en klick apelsin- och yoghurtaioli och nygräddad surdegsbaguette.
Smaklig måltid!