Utan gluten
Vegetariskt
Falafel
med marockansk morotssallad och myntayoghurt3.63 (115)
Under 30 min
12 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- vatten
- olja
Morötter
500 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
½ msk
Salt
½ tsk
Gröna linser
1 förp
Mynta
10 g
Mixsallad
30 g
Vatten
1 ¼ dl
Falafelmix
100 g
Olja
Citron
½ st
Mynta
10 g
Matyoghurt
1 dl
Salt
1 krm
Röd chili
½-1 st
Vitlök
1 klyfta
Olivolja
1 msk
Vatten
1 msk
Malen koriander
½ tsk
Spiskummin
½ tsk
Salt
½ tsk
Näringsinnehåll per portion
- Energi: 514 kcal
- Fett: 22 g
- Kolhydrater: 61 g
- Protein: 18 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Tips från kocken:
Tänk på att chili varierar i styrka. Smaka dig fram till lagom hetta!
Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Skär morötter i stavar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min.
Koka upp vatten i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda ner falafelmix. Låt stå till steg 6.
Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Finhacka mynta. Lägg matyoghurt i en skål och blanda med citronskal, mynta och salt.
Kärna ur röd chili. Skiva chili och vitlök. Lägg i en mixerbunke och tillsätt pressad saft från den använda citronen (ca 1 msk), olivolja, vatten, malen koriander, spiskummin och salt. Mixa till en slät dressing med stavmixer.
Forma falafelsmeten till 10 bollar. Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek falafeln ca 8 min, tills den är genomstekt och fått fin färg.
Häll av och skölj gröna linser. Grovhacka mynta. Blanda linser, rostade morötter och chilidressing i en salladsskål. Vänd ner mynta och mixsallad.
Servera nystekt falafel med marockansk morotssallad och myntayoghurt.
Smaklig måltid!