Citron- och dillbakad lax med potatispuré och spetskål
Laktosfri
Utan gluten

Citron- och dillbakad lax

med potatispuré och spetskål
4.22 (1141)
Under 40 min
6 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Mjölk
    ·
  • Fisk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Salt
  • svartpeppar
  • smör
  • mjölk
Citron
1 st
Dill
20 g
Laxfilé
2 st
(Fisk)
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Spetskål
1 st
Smör
(Mjölk)
Flytande honung
1 förp
Salt
Svartpeppar
Mospotatis
450 g
Mjölk
¾ dl
(Mjölk)
Smör
1 msk
(Mjölk)
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
  • Energi: 603 kcal
  • Fett: 30 g
  • Kolhydrater: 49 g
  • Protein: 34 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skala och koka mospotatis mjuk i lättsaltat vatten. För snabbare tillagning, halvera potatisen.
 Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Halvera citronen. Strimla dillstjälkarna och grovhacka resten av dillen. 
Lägg laxfilé i en smord ugnsform. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Strö över citronskal och de strimlade dillstjälkarna (spar resten av dillen till serveringspunkten). Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 10 min, tills den är klar. 
Skär spetskål i grova bitar. Hetta upp lite smör i en rymlig stekpanna. Stek spetskålen ca 5 min. Tillsätt flytande honung, lite salt, nymald svartpeppar och pressad saft från halva den använda citronen (ca 1 msk). Stek ytterligare ca 2 min. Klyfta resten av citronen.
Häll av potatisen och blanda med mjölk och rumstempererat smör. Vispa till en puré med elvisp. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Blanda den hackade dillen med spetskålen. Servera ugnsbakad lax med potatispuré, spetskål och citronklyfta.
Smaklig måltid!