Smashburger med karamelliserad lök och rostad vitlökssås

Smashburger med karamelliserad lök och rostad vitlökssås

3.81 (205)
Under 35 min
6 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Laktos
    ·
  • Mjölk
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Bakplåtspapper
  • olja
  • salt
  • smör
  • socker
  • svartpeppar
  • vitlök
Potatis
450 g
Bakplåtspapper
1 st
Olja
Salt
Gul lök
1 st
Smör
(Mjölk)
Socker
1 tsk
Salt
½ krm
Nötfärs
250 g
Olja
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Hamburgerbröd
2 st
(Vete)
Mixsallad
30 g
Matyoghurt
1 dl
(Mjölk, Laktos)
Vitlök
2 klyfta
Salt
1 krm
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
Energi:
674 kcal
Fett:
27 g
Kolhydrater:
72 g
Protein:
36 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Tips från kocken:

Det går såklart också bra att tillaga burgarna i grillpanna eller steka dem på "vanligt" sätt i stekpanna!

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
 Skär potatis i tunna skivor med en vass kniv eller mandolin. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite neutral olja och salt. Lägg två vitlöksklyftor med skal på ena sidan av plåten (till punkt 4). Tillaga allt i övre delen av ugnen ca 18 min, tills potatisen börjar bli frasig. Öppna ugnsluckan och blanda runt emellanåt. 
Finstrimla gul lök. Lägg löken i en kastrull utan fett. Värm upp kastrullen till medelvärme och låt löken få svettas ca 5 min, så att vätskan kokar bort. Höj värmen lite och tillsätt en klick smör, socker och salt. Låt karamellisera ca 3 min. Ställ åt sidan.
Skala de rostade vitlöksklyftorna. Pressa eller mosa sönder vitlöken och lägg i en liten skål. Blanda med matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
Forma nötfärs till 2 bollar. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och lägg sedan ner bollarna. Låt fräsa några sekunder och pressa sedan ner bollen med en stor stekspade eller undersidan av en kastrull (lägg gärna ett bakplåtspapper mellan kastrullen och burgaren i så fall, så fastnar det inte). Det är själva pressen på burgarna som skapar en härlig stekyta. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Låt steka ca 2 min. Vänd burgarna och krydda även andra sidan. Stek ytterligare ca 2 min.
Värm hamburgerbröden. Fyll med rostad vitlökssås, mixsallad, smashburgare och karamelliserad lök. Servera med potatiscrisp.
Smaklig måltid!