Xiu mai - vietnamesiska köttbullar i tomatsås med krispiga grönsaker

Vietnam

Utan gluten
Laktosfri

Xiu mai - vietnamesiska köttbullar i tomatsås med krispiga grönsaker

Nytt recept
Under 35 min
19 Ingredienser

Ingredienser

2 pers
Allergener:
  • Fisk
    ·
  • Sojabönor
    ·
  • Sesamfrön
    ·
  • Vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror:
  • Salt
  • socker
  • svartpeppar
  • vatten
  • vitlök
Ingefära
¼ bit
Salladslök
¼ förp
Lime
1 st
Fläskfärs
250 g
Japansk soja
½ msk
(Sojabönor, Vete)
Fisksås
1 msk
(Fisk)
Vitlök
1 klyfta
Majsstärkelse
1 msk
Chili flakes
1 krm
Salt
½ tsk
Svartpeppar
2 krm
Sesamolja
(Sesamfrön)
Ingefära
¼ bit
Krossade tomater
1 förp
Vatten
½ dl
Vitlök
1 klyfta
Fisksås
2 msk
(Fisk)
Socker
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Morot
1 st
Koriander
20 g
Salladslök
¼ förp
Limesaft
Socker
1 tsk
Sockerärtor
1 förp
Salt
Jasminris
150 g
Chili flakes
Näringsinnehåll per portion
Energi:
737 kcal
Fett:
28 g
Kolhydrater:
89 g
Protein:
34 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.

Så här gör du

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
 Skala och finriv all ingefära (totalt ½ förp). Strimla salladslöken till köttbullarna. Skala och skär morot i tunna sneda skivor, gärna på mandolin. Skölj limen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet, lägg sedan skalet i en bunke.
 Lägg fläskfärs i bunken med limeskal. Blanda med hälften av den rivna ingefäran (spara resten till steg 5), strimlad salladslök, japansk soja, fisksås, pressad vitlök, majsstärkelse, chili flakes (efter önskad styrka), salt och nymald svartpeppar. Forma till 8 st köttbullar.
Hetta upp lite sesamolja i en stekpanna eller stekgryta. Stek köttbullarna ca 5 min runt om. 
 Häll krossade tomater och vatten över köttbullarna i stekpannan. Rör ner resten av ingefäran, pressad vitlök, resten av fisksåsen, socker och lite nymald svartpeppar. Koka upp och sjud ca 7 min, tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemp 72°C). Smaka av såsen med lite salt och nymald svartpeppar. 
 Grovhacka koriander. Skiva resten av salladslöken. Blanda pressad saft från den skalade limen och socker i en salladsskål. Tillsätt morot, salladslök och sockerärtor (om du har tid - halvera sockerärtorna). Vänd ner koriandern (spara lite servering). Smaka av med lite salt. 
Servera vietnamesiska köttbullar med grönsaker och jasminris. Toppa med chili flakes och koriander.
Smaklig måltid!